4 miljard voor staalfabriek

ZELZATE -

Indien alle technische testen positief evolueren, zal Sidmar - het moederbedrijf van het Genkse ALZ - begin volgend jaar een hypermoderne nieuwe staalfabriek bouwen in Zelzate. Het gaat om een project van zowat 4 miljard frank. Omdat Sidmar met hetzelfde aantal personeelsleden 50% meer staal wil maken, zouden ook voor de nieuwe eenheid geen extra personeelsleden in dienst worden genomen.

M.B.

BR>De leiding van Arbed (waartoe ook de groep Sidmar behoort) gaf gisteren in Zelzate ook uitleg bij de resultaten over het eerste halfjaar. De nettowinst is teruggevallen tot 15 miljoen euro, zowat 605 miljoen frank. Tijdens diezelfde periode van 1998 was er nog een nettowinst van 142 miljoen euro (5,73 miljard frank).

De minder goede gang van zaken heeft alles te maken met de «enorme druk op de internationale prijzen voor staal», aldus directeur-generaal Hedwig Vergote van Sidmar. «De overcapaciteit zette heel wat concerns ertoe aan om hun prijzen te verlagen. De massale import van staal op de West-Europese markt deed de rest.»

Sidmar/Arbed is er nochtans trots op dat er geen verlies geleden werd. De top van Arbed is ervan overtuigd dat de resultaten voor het volledige boekjaar «nog best zullen meevallen.»