Drugsgebruikers mogen toch in leger blijven

Twee kandidaat-onderofficieren die betrapt werden op het bezit van drugs, zijn gered door een persoonlijke tussenkomst van minister van Defensie André Flahaut. Na een gesprek tijdens zijn zitdag in Waver liet Flahaut het duo persoonlijk weten dat hij het ontslag dat hun korpschef voorstelt omzet in 21 dagen disciplinaire maatregelen. Dat wordt op gemengde gevoelens onthaald.

Belga

Momenteel staan vier para's uit Diest terecht wegens drugsbezit. Zij werden uit Afghanistan weggehaald en riskeren een gevangenisstraf en ontslag uit het leger. De twee kandidaat-onderofficieren, iemand uit Luik en zijn collega uit Henegouwen, werden eind vorig jaar in de school van Dinant betrapt met drugs. Van hun korpschef kregen ze te horen dat ze uit het leger zouden worden gezet.

Minister Flahaut liet de twee weten dat hij dat voorstel heeft geweigerd. Volgens Manu Jacob van de vakbond ACMP is dit geen uitzondering. "Het probleem zijn die zitdagen. Wie het niet haalt bij zijn oversten, hoeft slechts naar de zitdagen van de ministter te gaan en krijgt altijd gelijk", zegt Jacob.