Anker Philips Hasselt boven doopvont gehouden

HASSELT -

Het plan om in de buurt van de Philipsfabrieken in Hasselt een hoogtechnologisch onderzoekscentrum van Philips, met ruimte voor andere hitechbedrijven, in te richten, heeft gisteren concrete vorm gekregen op het stadhuis van Hasselt. De verschillende partners, de stad Hasselt, GOM Limburg en LRM richten een nieuwe vennootschap op: 'Research Campus Hasselt nv'. De bouw van het centrum begint in het voorjaar 2000, nadat de aanbestedingen zijn gebeurd. De uitvoeringstermijn wordt op anderhalf jaar geschat, zodat in 2002 het nieuwe gebouw in gebruik kan genomen worden.

BR>

Voor de investering van 670 miljoen frank is via GOM Limburg alvast 100 miljoen Europese subsidies uit het EFRO-fonds losgeweekt. De drie partners staan in voor de rest van de bouwkosten. Philips zorgt wel voor de afwerking van het gebouw.

«Het gebouw wordt opgericht op een terrein palend aan de Philipsfabrieken op het industrieterrein te Kiewit,» zegt Jean Vandeputte, hoofdingenieur-directeur van de stad Hasselt. «Het terrein heeft een oppervlakte van 1,6 hectare en is eigendom van de stad. Die verleent een opstalrecht aan de nieuwe vennootschap voor een gebouw van 13.800 vierkante meter. In het gebouw, dat zal plaats bieden aan 400 onderzoekers, neemt Philips 60 procent van de oppervlakte voor haar rekening. De overige 40 procent wordt voorbehouden voor afgeleide activiteiten, toeleveranciers en andere bedrijven. Het is duidelijk dat we met dit initiatief niet alleen 'receptief' willen werken en nieuwe bedrijven goed onthalen in Hasselt, maar ook actief willen meewerken aan het verankeren van bestaande bedrijven als Philips, goed voor ruim 2.000 arbeidsplaatsen, in de stad.»

Onderkomen

«Het realiseren van dit plan in de nabijheid van de Philipsvestiging bevordert ook de samenwerking tussen opzoekers en ingenieurs,» zegt burgemeester Reynders. «Voor elk product dienen immers proefproducties te gebeuren die nu vlakbij kunnen.»

Algemeen directeur Hans Nellen van Philips ziet in deze operatie «de kans om aan de ingenieurs die pas afstuderen een perfect uitgerust onderkomen te bieden in het onderzoekscentrum. Dit moet tegelijk het einde betekenen van onze voortdurende zoektocht naar ingenieurs.» Philips Hasselt is namelijk al geruime tijd op zoek naar een paar honderd ingenieurs, maar heeft de grootste moeite om de vacatures op te vullen.

Na de ingebruikname van de nieuwbouw, en de verhuis van de Philips-onderzoekers van vandaag naar die nieuwe lokatie, zullen de huidige research-gebouwen van Philips een grondige facelift ondergaan.

GOM-voorzitter Piet Schiepers benadrukt het belang van deze investering als ander voor Philips Hasselt. «Net zoals het toeleveringspark rond Ford Genk, moet dit onderzoekscentrum, met bijhorende ruimte voor spin-offs, ervoor zorgen dat Philips Hasselt niet van vandaag op morgen de biezen pakt,» aldus Schiepers.

Bij Philips in Hasselt zijn de voorbereidende activiteiten voor de productie van allerlei apparaten die werken met de CD-technologie gehuisvest. Er werken ruim 2.000 mensen.