Véronique Collard (41) stopt definitief

Print
Véronique Collard, één van de beste Belgische veldloopsters van de voorbije twintig jaar, heeft een punt achter carrière gezet, dat meldt het maandblad Runner's World. Collard is 41 jaar oud, op 23 januari liep ze in Bornem haar allerlaatste wedstrijd.
"Ik heb al vijf jaar last van mijn rug en aan mijn achillespees. Mijn lichaam kan geen competitie meer aan: de motor is nog intact, de schokdempers zijn versleten", vertelt ze. Collard won drie keer de CrossCup, werd vijf keer Belgisch kampioene op de lange cross en drie keer op de korte cross. Op het WK in 1989 werd ze achtste, dat jaar won ze ook de Gouden Spike.
Collard doet in het maartnummer van Runner's World ook enkele opmerkelijke uitspraken. "Achteraf moet ik toegeven dat mijn meeste blessures psychosomatisch waren", bekent ze. "Ik stond stijf van de druk, want ik wilde alles perfect doen en was bang voor een mislukking." De topatlete zegt ook dat haar wetenschappelijke begeleiding aan de Vrije Universiteit van Brussel helemaal niet voldoende was. "Universiteit, begrijp je. Die mensen hadden weinig praktijkervaring en leken heiliger dan de paus. Ze durfden mij nog geen vitamine of aspirientje te geven."