Aimé Anthuenis weerlegt berichten over interne spanningen

Print
LJUBLJANA - Olimpija Ljubljana hoeft zich vanavond geen illusies te maken: er heerst geen crisis bij Anderlecht. De storm die na de wanprestatie van zaterdag in Lokeren de kop opstak, is gaan liggen. «Jullie deden precies of het oorlog was», zegt trainer Aimé Anthuenis, die door zijn opvliegendheid zelf die indruk creëerde. «Daar was niets van aan. Het is hier nog nooit zo rustig geweest. In Lyon verloren we voor het laatst, dat is bijna drie maanden geleden.»
BR>
Toch begint Anderlecht niet met een volledig gerust gemoed aan zijn return. Daarvoor was het onevenwicht in de ploeg tijdens de voorbije wedstrijden te groot.
«Ik had daar voor de competitie al voor gewaarschuwd. Als je zowel op offensief als op defensief vlak geen enkele fout maakt, heb je een wereldploeg. Het klopt wel dat ik zaterdag zeer ontgoocheld was door het gebrek aan organisatie. Mijn ontlading was groot, maar ik ben zo. Ik kan mezelf niet veranderen. Toch noem ik onze problemen luxeproblemen want we slikken veel doelpunten maar hebben wel 16 punten op 18. Is het beter vijfmaal met 1-0 te winnen? Supporters houden van offensief voetbal en creatieve spelers als Zetterberg.»

Gesloten


Op de geblesseerde Staelens na - vervangen door Glen De Boeck - verandert Anthuenis dan ook niets aan zijn ploeg. Of toch.
«We gaan iets meer gesloten spelen. Ljubljana treedt mogelijk aan met drie spitsen. Maar we gaan ook niet alles overboord gooien.»
De kwalificatie voor de tweede ronde mag Anderlecht na de 3-1 thuiszege niet ontsnappen. Alhoewel. De recentste confrontaties met ploegen uit ex-Joegoslavië liepen niet te best af voor Belgische clubs. Osijek (Kroatië) - Anderlecht werd vorig jaar 3-1 en de 5-1 van Maribor (ook Slovenië) tegen Genk ligt nog vers in het geheugen. Eén troost: Ljubljana kreeg dit weekeinde van het bescheiden Ajdovsina een 6-0 pandoering.
«Het is te simpel te zeggen: We moeten ons kwalificeren. Maar een uitschakeling zou een grote ontgoocheling zijn.»

Apenstreken


Ook voor Mike Verstraeten is het nieuw: een zege, 16 op 18 en toch een crisissfeer?
«Dat is eigen aan Anderlecht. Je kan er niet van een zege genieten omdat de matchen elkaar zo snel opvolgen en het altijd perfect moet zijn. Als het wat minder is, zoals zaterdag, komt de opgekropte spanning eruit. Maar je zal zien dat we ons hier in Slovenië probleemloos gaan plaatsen.»
Mike heeft ondanks die spanning ook in Anderlecht zijn apenstreken niet verloren.
«Waarom zou ik moeten veranderen? Het mag nog de koning zijn. Anderlecht kan lachen als ik zever. Of beter gezegd: als ik gewoon doe. Want dit is de echte Mike. Ik hoef me niet aan te passen aan Anderlecht. Het enige verschil is dat mijn vrouw me meer ziet dan vroeger. Als ik afwezig ben, is dat op een professionele manier. (Lacht) Ik heb minder tijd dan bij Germinal om op stap te gaan. Ik heb meer rust nodig en moet me beter verzorgen. Ik word er ook niet jonger op.»
Anderlecht houdt nochtans niet van 'Het Swingpaleis' en van een politieke carrière.
«Ik heb daar nog niets van gehoord. Misschien heeft heel Anderlecht wel op mij gestemd. Ze weten dat ze een speler in huis hebben gehaald met meer interesses dan een ander. Iemand die 'Knack' leest of niet direct de sportbladzijden opzoekt in een krant. En dat 'Swingpaleis', dat hou ik gescheiden. Dat is ontspanning en die heb ik nodig. Natuurlijk hoor ik daar op het veld wel opmerkingen over, maar dat is positief. Dat bewijst dat de mensen naar het programma kijken.