Eerbetoon aan Cruijff en Van Basten

De KNVB huldigt Johan Cruijff en Marco van Basten voor aanvang van de oefeninterland Nederland-Brazilië op 9 oktober in de Amsterdam ArenA. Als blijk van waardering voor hun omvangrijke bedrage aan het nationale en internationale voetbal ontvangen beide topspelers van weleer een zilveren schaal met een inscriptie die al hun interlands vermeldt. Cruijff (52) droeg 48 keer het shirt van Oranje. Hij maakte 33 doelpunten. Van Basten (34) speelde 58 interlands. Daarin scoorde hij 24 keer. Cruijff werd eerder dit jaar uitgeroepen tot Europees voetballer van de eeuw. Van Basten kwam in het klassement op de tiende plaats.
BR>
FIFA-bons noemt
Champions League
een fiasco
De wereldvoetbalbond FIFA is van plan nieuwe maatregelen te nemen om het aantal wedstrijden te verminderen en om de steeds hogere transfersommen terug te brengen. «Het risico bestaat dat er een overaanbod komt van voetbal op het hoogste niveau», stelde secretaris-generaal van de FIFA Michel Zen-Ruffinen woensdag in Monte Carlo naar aanleiding van Sportel-99. Zen-Ruffinen noemde de nieuwe Champions League, met wedstrijden op dinsdag en donderdag, «een fiasco». Hij bekritiseerde de Europese voetbalbond UEFA omdat het aantal wedstrijden dat live te volgen is op de televisie dit seizoen fors gestegen is. Volgens de voorman van de FIFA zou dit kunnen leiden tot een (over)verzadiging, waardoor de kijkers en ook de toeschouwers uiteindelijk weg zullen blijven. Hij noemde het voorbeeld van Real Madrid, dat dinsdag slechts 25.000 toeschouwers ontving voor de wedstrijd tegen FC Porto.
Zen-Ruffinen pleit voor bepaalde dagen waarop voetbal wordt uitgezonden, zodat er ook dagen zijn waarop er geen voetbal is te zien.

Kenneth Andersson
keert terug
naar Bologna
De Zweedse spits Kennet Andersson (ex-KV Mechelen) keert na een avontuur van 2 maanden bij Lazio Roma terug naar FC Bologna. Bologna betaalt volgens de Italiaanse sportkrant 'Gazzetta dello Sport' 11 miljoen lire (222.000 frank) voor de 32-jarige Zweed. Lazio had deze zomer Andersson, ex-KV Mechelen, voor 310.000 frank weggehaald bij Bologna.

Ulivieri vervangt
Oscar Tabarez
bij Cagliari
De Italiaan Renzo Ulivieri is de nieuwe coach van het noodleidende Cagliari. Ulivieri vervangt bij de club van onze landgenoot Luis Oliveira de ontslagen Oscar Tabarez.

Euro 2000:
rampenoefening
in de Kuip
Het stadion van Feyenoord is zaterdag 9 oktober het decor voor een grootschalige rampenoefening. In samenwerking met politiediensten en brandweer wordt het 'rampenplan' van de Kuip in de praktijk getoetst. Enkele honderden figuranten schikken zich vanaf 13 uur in de rol van supporter. Alle Nederlandse profclubs zijn benaderd deelnemers hiervoor te leveren. De veiligheidscoördinatoren van de Nederlandse voetbalbond KNVB zijn bij de actie aanwezig. Ook de stewards van de clubs hebben een uitnodiging ontvangen.

Feyenoordfans
krijgen verbod
Duitse stadions
Een groep van 66 Feyenoordsupporters is voor de komende vijf jaar de toegang ontzegd tot alle Duitse voetbalstadions. De supporters, die door de Duitse voetbalbond schriftelijk werden geïnformeerd, kregen deze straf opgelegd voor de ongeregeldheden die uitbraken na de vriendschappelijke wedstrijd Bayern Leverkussen tegen Feyenoord in januari dit jaar.