Champions League: wedstrijden van dinsdag

PSV (NED) 0 - Glasgow Rangers (SCH) 1
BR>
Dankzij een laat doelpunt van invaller Albertz houden de Glasgow Rangers hun kansen op een verlengd verblijf in de Champions League gaaf. Voor PSV, dat in de eerste helft nog aardig voetbalde, maar na rust onmondig en onsamenhangend acteerde, spatte de Europese droom met de treffer van de Duitser als een zeepbel uiteen. Totdat de uitslag van Bayern-Valencia (1-1) binnenspijpelde, zodat PSV nog niet is uitgeteld en nog een beetje hoop mag koesteren. Een door blessures (Faber, Vogel) en schorsing (van Bommel) vertimmerd PSV kon gisteren wél opnieuw rekenen op de aanwezigheid van steraanvaller Luc Nilis. Nilis gaf in dit duel van de laatste kans al meteen zijn visitekaartje af. Maar keeper Charbonnier wist nog net raad met een leep stiftballetje en grabbelde een knoerharde vrijschop van de Zonhovenaar in twee keer beet. Een domme terugspeelbal van Amoruso kende bijna meer succes, want de onthutste Charbonnier kreeg er slechts ternauwernood zijn voetje tegen. De Rangers kwamen er af en toe niet ongevaarlijk uit, maar het was toch een enthousiast PSV dat de toon aangaf. Tot Mols even voorbij het half uur door de mazen van het net glipte en het leer naast Waterreus... maar ook naast het wenkende doel schoof.
Na de pauze probeerde PSV, dat zich in eigen stadion geen nieuw puntenverlies kon veroorloven, onmiddellijk weer druk op de ketel te zetten. Maar dat gebeurde zonder veel overleg en precisie, en bovendien gaf de stevige luchtmacht van de Rangers geen krimp. De betere kansen waren dan ook voor de sporadisch counterende Schotten. Vermits Schotten in de volksmond nog happiger zijn op centen dan Nederlanders, knalde Albertz, na mooi voorbereidend werk van Mols, in extremis toch nog de onverhoopte zegetreffer op het bord: 0-1.
Doelpunt: 85' Albertz 0-1
Scheidsrechter: Frisk (Zwe)
Toeschouwers: 30.000

Bayern München (DUI) 1 - CF Valencia (SPA) 1
Bayern München en Valencia blijven samen aan de leiding in groep F. Het onderlinge duel tussen de twee koplopers eindigde dinsdag in 1-1. Valencia was daarmee meer tevreden dan Bayern.
Bayern kwam voor eigen publiek al snel op voorsprong. Elber scoorde in de zesde minuut na een flater van de Spaanse goalie. De vroege achterstand dwong Valencia tot aanvallen. De Spanjaarden wisten met hun snelle spitsen Lopez en Sanchez kansen te creëren, maar de van een blessure teruggekeerde doelman Kahn hield Bayern met een serie knappe reddingen overeind. De thuisploeg verzuimde zelf op de counter de broze voorsprong uit te bouwen. Zo schoot Tarnat onder meer op de paal. Aan de overzijde viel wel nog een goal. Gerard zorgde in de slotfase voor de verdiende 1-1.
Beide ploegen zijn nog ongeslagen en hebben 5 punten.

Real Madrid (SPA) 3 - FC Porto (POR) 1
Fernando Morientes leidde dinsdagavond met één goal en één assist zijn Real Madrid naar een belangrijke 3-1 overwinning tegen het Portugese FC Porto. In een halfvol Santiago Bernabeau-stadion startte de thuisploeg het vinnigst. Publiekslieveling Morientes opende in de 23ste minuut de score na mooi aangeven van Raul. Maar nog geen minuut later hingen de bordjes alweer gelijk. Na een blunder van Real-goalie Albano Bizarri had Port-spits Jardel maar in te leggen. De 'Koninklijke' bleef wel het gevaarlijkst. Even voor rust zette de Franse international Karembeu een mooie actie op met Morientes, waarna Ivan Helguera de verdiende 2-1 tegen de netten prikte.
Ook na de pauze behield de thuisploeg de controle en in de 68ste minuut mocht routinier Fernado Hierro de zege vanop de stip veiligstellen. Real staat in groep E aan de leiding met 7 punten.

Olympiakos Piraeus (GRI) 3 - FK Molde (NOO) 1
De Braziliaan Giovanni onderstreepte andermaal zijn waarde voor het Griekse Olympiakos Piraeus. Giovanni, vorig seizoen overbodig geworden bij Barcelona, scoorde twee keer in de thuiswedstrijd tegen het Noorse Molde. Ook tegen Real had Giovanni dat al gepresteerd.
Olympiakos begon gretig en creëerde tal van kansen, maar het duurde even vooraleer Giovanii de score kon openen. Molde reageerde en kwam in de tweede helft op gelijke hoogte via Lund. De Griekse supporters schreeuwden hun helde naar voren en het was opnieuw Giovanni, die raak trof. In de slotfase legde een andere Braziliaan, Luciano, de 3-1 eindstand vast. Het was de eerste overwinnibng voor de Grieken in deze Champions League, die nu 4 punten tellen. Molde wist nog geen enkel punt te rapen.

AC Milan (ITA) 1 - Hertha Berlijn (DUI) 1
In groep H geraakt het 'grote' AC Milan niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Hertha Berlijn. De Duitse middenmoter hield de rangen erg goed gesloten, zodat de Milan-spitsen Andriy Shevchenko en Oliver Bierhoff nauwelijks gevaarlijk konden zijn. Meer nog, na één van de snelle counters wist de Iraanse aanvaller Ali Daei in de 69ste minuut de 0-1 op het bord te brengen.
AC Milan stak onmiddellijk een tandje bij en vijf minuten later stond het weer 1-1 via opportunist Bierhoff. De thuisploeg probeerde in de slotfase nog de drie punten binnen te rijven, maar de Duitsers begaven niet. Door dit gelijkspel blijven Hertha Berlijn en AC Milan samen aan de leiding in groep H met 5 punten.

FC Chelsea (ENG) - Galatasaray (TUR) 0
FC Chelsea kon niet overtuigen tegen tien man van Galatasaray. Scheidsrechter Dick Jol stuurde in de 32ste minuut de Braziliaanse doelman Taffarel van het veld. Hij had handspel gemaakt buiten het strafschopgebied. Het werd een magere 1-0 overwinning, door een doelpunt van Dan Petrescu tien minuten na de rust.
Chelsea speelde vooral voor de rust als een natte dweil en dit tot groot ongenoegen van de 35.000 fans. Gelukkig voor hen wist Petrescu toch de volle buit thuis te houden.

Girondins Bordeaux (FRA) 2 - Spartak Moskou (RUS) 1
Bordeaux heeft de topper in groep G gewonnen. De Franse ploeg zegevierde voor eigen publiek met 2-1 over Spartak Moskou. Beide teams hadden na twee wedstrijden vier punten. Vorige week wonnen de Fransen met 3-2 van Willem II.
Bordeaux kwam dinsdagavond al na negen minuten op voorsprong via een treffer van Sylvain Wiltord na knap voorbereidend werk van Martins. Tien minuten na de rust verdubbelde Johan Micoud de marge. Dankzij een treffer van Bezrodni in de 64ste minuut kreeg het duel nog een spannend slot. Spartak rook de gelijkmaker, maar Bordeaux gaf de kostbare zege niet meer uit handen.

Sparta Praag (TSJ) 4 - Willem II (NED) 0
Willem II kreeg bij Sparta Praag opnieuw een nederlaag te incasseren:4-0. Het is de derde verliespartij voor de Nederlandse club uit evenveel duels.
Na deze nederlaag is voor Willem II alleen nog de derde plaats in poule G, goed voor een UEFA Cup-ticket, enigszins binnen bereik. Het avontuur in de Champions League leverde de Tilburgers, behalve twee leuke uitstapjes, tot nu toe alleen maar kommer en kwel op.
Tot de 26ste minuut leek er in Praag geen vuiltje aan de lucht. Sparta was slechts één keer gevaarlijk geweest voor het doel van Mampaey, via een schot van Baranek. Maar uit een corner van Labant opende de mee opgerukte libero Novotny met een ziedende kanl de score. Willem II kreeg niet eens de tijd om van die tegenslag te bekomen. Drie minuten later lag de bal op de stip nadat scheidsrechter Heinemann een overtreding van Sjoekov op Hornak had geconstateerd. Prohaszka schoot beheerst raak. De Tsjechen bleven Mampaey bestoken, verdediger Fukal kopte voorlangs, Rosicky mikte in de 41ste minuut beter op aangeven van Sionko.
Na de pauze eenzelfde spelbeeld en haalde Sparta freewheeelend het einde, nadat Jarosik in de 58ste minuut de ellende voor de Tilburgers verder had vergroot.