«Hopen op vroege goal»

Print
KESSEL - «We zullen Europees verrassen.» Walter Meeuws zei het enkele keren in de aanloop naar de huidige competitie toe. De Lierse-trainer toonde daarmee zijn vertrouwen in zijn spelers. «Onze jongeren zullen Europa veroveren.» Nog zo'n uitspraak van de trainer die kon tellen. Straks mogen 'de jongens' de woorden van Meeuws in daden omzetten. Dat betekent: zich kwalificeren voor de tweede ronde van de UEFA-beker door de 1-0 nederlaag uit de heenmatch met bravoure van het bord te vegen.
BR>
«Lierse dat op een negatieve manier verrast? Bestaat niet», zegt de trainer vastberaden. «Zelfs een eventuele uitschakeling hoeft niet te betekenen dat we hebben gefaald. Met verrassen bedoelde ik dat we het een grotere club op Europees niveau lastig kunnen maken. Maar FC Zürich is heus geen meeloper, die ploeg draaide vorig jaar Europees ook lang mee.»
De Pallieters weten wat hen te doen staat. De uitgangspositie is door de 1-0 nederlaag van veertien dagen geleden absoluut niet riant. Toch gelooft Meeuws in een goede afloop.
«Het is simpel», zegt Meeuws. «Van bij de eerste minuut moeten we Zürich onder druk zetten, hen bij de keel grijpen en blijven nijpen. En hopen op een vroeg doelpunt natuurlijk.»

Muur


«Gent was vorige zaterdag de ideale tegenstander met het oog op de return tegen Zürich. Ik verwacht de Zwitsers in eenzelfde, verdedigende, opstelling. Met veel volk voor de eigen goal dus. Aan ons om die muur te slopen. In Zürich hebben we onze supporters ontgoocheld. We maakten dat gedeeltelijk goed door te winnen tegen Westerlo en Gent. Maar de nederlaag kan pas echt worden weggewist door ons te kwalificeren voor de volgende ronde.»
De komende dagen dienen zich als bijzonder belangrijk voor Lierse aan. Vandaag moet het Europees varkentje dat Zürich heet worden gewassen, zondag staat een trip naar landskampioen Genk op het programma.
«De verwachtingen zijn hooggespannen», beaamt Meeuws. «Dat mag, we zijn er klaar voor. Maar het is niet zo dat we bij eventuele niet kwalificatie en verlies in Genk meteen alles kwjit zijn. Voor de Europese heenmatch werd er nogal denigrerend over het Zwitsers voetbal gedaan. Ten onrechte, als we FC Zürich uitschakelen, hebben we het gehaald van een sterke tegenstander. Ik wil niet aan doemdenken doen, maar stel dat we het Europees niet redden, dan nog hoeven we niet per se over het been van vader met de billen bloot voor een pak slaag. Als straks blijkt dat mijn spelers er alles aan hebben gedaan om te zegevieren, dat ze tot het uiterste van hun fysieke mogelijkheden gingen, kunnen we hen niets verwijten.»

Opsteker


Een tweede ronde zou voor de ontplooiing van de jongere spelers welkom zijn. In Zürich bleek dat de kop spelen in België nog wat anders is dan Europees meedraaien.
«Op Europees niveau gelden andere normen. Dat weten de jongere spelers nu ook. Na de heenmatch werd er terecht over een gebrek aan kampgeest gemopperd. In een Europees duel moeten de spelers harder zijn voor zichzelf en de tegenstander. Vooral de spitsen weten dat nu. Hen zal niet meer overkomen wat er in de heenmatch gebeurde. Ze zullen er alles aan doen om van in het begin goed in de match te zitten.»
«Heel belangrijk wordt de verdedigende driehoek Leen-Hoefkens-Van Meir. Zij mogen geen fouten maken, het mag niet bestaan dat we een doelpunt weggeven. Ik vraag scherpte, gedrevenheid, maximale concentratie, gedisciplineerd spel en een strakke organisatie. Met de steun van het publiek moet het dan lukken. Onze twaalfde man wordt enorm belangrijk. Het zou mooi zijn als de drie Belgische clubs zich voor de volgende ronde plaatsen. Zo'n opsteker kan het Belgisch voetbal best gebruiken.»