Onderzoekers ontwikkelen minder bitter spruitje

Print
WAGENINGEN - Onderzoekers van de Landbouwuniversiteit Wageningen in Nederland en zaadveredelaar Novartis Seeds hebben een spruitje ontwikkeld dat minder bitter smaakt. Ook blijft het kindvriendelijke spruitje na oogst drie keer zo lang goed. Klassieke veredelingsmethoden liggen aan de basis van het nieuwe ras. Vandaag hoopt ir. Hans van Doorn te promoveren op zijn onderzoek aan de Wageningen Universiteit.
BR>
Kinderen lusten geen Brusselse spruitjes. Aan die natuurwet is nu op natuurlijke wijze een einde gemaakt. Wetenschappers hebben een spruitje ontwikkeld dat minder naar spruitjes smaakt. «Die bittere smaak wordt veroorzaakt door 2 stoffen: sinigrine en progoitrine,» verklaart promotor prof dr. Wim Jongen, hoogleraar geïntegreerde levensmiddelentechnologie. «Omdat het gehalte van die stoffen voor 60 procent erfelijk bepaald is, kan je via klassieke veredelingsmethoden een spruitje maken met een lager gehalte bitterstoffen.» Daarnaast neemt de bittere smaak van spruitjes toe naarmate zij verouderen. Bij Novartis was al een spruit ontwikkeld die ongevoelig is voor het verouderingshormoon. Een kruising van de Wageningen-spruit en de Novartis-spruit heeft er eentje opgeleverd dat minder bitter smaakt en na oogst drie keer zo lang goed blijft.

Veredeling


Als plantenveredelaar kweek je nieuwe plantensoorten, verbeter je bestaande rassen en ontwikkel je veredelingsmethoden. Je probeert bijvoorbeeld een aparte kleur bloemen te kweken. De consument spreekt zich in een onderzoek uit hoe een groente moet smaken en de plantenveredelaar zorgt ervoor. Volgens ir. Hans van Doorn, die bij Novartis in Enkhuizen werkt, zijn spruitjes een begin. «Een voorbeeld voor veel gewassen. Maar het aanpassen van smaak en houdbaarheid van sla, bonen en bloemkool aan de wensen van de consument kost 10 tot 20 jaar per product. Tien jaar geleden stond de spruitjesverkoop onder druk vanwege een slecht smaakimago. Al blijven smaakbepalende kenmerken toch nationaliteitsgebonden. Niet-bittere spruitjes zijn zoet in Engeland en gewoon lekker volgens Nederlandse consumenten.»