Axelle Red straatmuzikante op de Brusselse Grote Markt

Print
BRUSSEL - Axelle Red heeft gisteren op een ongewone plek voor een ongewoon publiek een heel ongewoon 'concert' gegeven. Locatie was de Grote Markt van Brussel, het publiek was dus heel internationaal - een mengeling van toeristen en voorbijgangers - en het repertoire helemaal geïmproviseerd: het Duitse nummer 'Lili Marleen', in de oorlogsjaren onsterfelijk gemaakt door Marlene Dietrich maar door Axelle vertolkt met een draaiorgel op haar buik.
BR>
Het gelegenheidsoptreden was natuurlijk een gevolg van haar verloren weddenschap in 'Wedden dat...' van vorige vrijdag. Daar gokte ze erop dat de Duitse deelnemer Karl-Heinz Luttman er zou in slagen met één neusgat duizend theelichtjes te doven in honderd seconden. De man mislukte en dat betekende dat Axelle met een tegenprestatie werd opgezadeld: straatmuzikant gaan spelen op de Grote Markt in Brussel.
Ze had er niet op gerekend want Karl-Heinz had dit nummertje op de Duitse tv in 'Wetten dass...' al eens met succes opgevoerd. Vrijdag strandde hij op enkele theelichtjes van het einde. Het scheelt de Hasseltse zangeres een reis op en neer Parijs, juist nu ze het al zo druk heeft met tv-optredens.
«Ik heb in één week tijd vijftien tv's gedaan,» zegt ze. «In het weekend alleen al was ik vijf keer op tv te zien: twee keer in Vlaanderen, drie keer in Frankrijk. Het is niet meer te doen.»
Ziehier haar agenda van gisteren: om negen uur in Parijs vertrokken, om half twee in Brussel aangekomen, tegenprestatie uitvoeren, terug naar Parijs, waar ze om 18 uur in de studio van France 2 verwacht wordt voor een opname van 'Tapis Rouge', het muziekprogramma met Michel Drucker (uitzending op 30 oktober).
Na die opname moet ze nog naar Disneyland Parijs, waar ze rond middernacht als enige zangeres tussen een aantal modellen moet poseren voor een modereportage die in Franse en Italiaanse bladen zal verschijnen.
Haar 'concert' op de Grote Markt is dus veruit de minst glamoureuze job van de dag. Adrien Lenaerts, bekend Brussels orgelspeler, heeft zijn complete assortiment orgeltjes meegebracht in zijn bestelwagen. Axelle kiest voor het lichtste exemplaar, dat toch nog 5 kilo weegt. Niet echt licht voor haar frêle schouders.

2000 frank


«De nummers die ik bij me heb, zijn nogal verschillend van uw gewone repertoire,» verontschuldigt Lenaerts zich. Even aarzelt ze of ze niet zal uitpakken met Gérard Lenormans 'Ballade Des Gens Heureux' maar uiteindelijk wordt het toch 'Lili Marleen' dat ze uit haar orgel draait, pal, in het midden van de Grote Markt.
Een Japanse toerist haalt onmiddellijk zijn camera boven en begint het tafereel te registreren. Hij denkt dat hij met een echte straatmuzikante te maken heeft. Een meisje met piercings in haar lip en haar neus heeft het eveneens druk met foto's maken.
«Ik heb een opdracht gekregen op school,» legt ze uit. «Hier had ik niet op gerekend.» Maar ook zij herkent Axelle Red vreemd genoeg niet.
Al snel vormt zich een kring nieuwsgierigen rond de 'straatmuzikante'. Eén van de kinderen biedt zich spontaan aan om met de pet rond te gaan. Een gulle Mexicaan legt er 2000 frank in. «2000 frank! Viva Mexico!» juicht Axelle. «Bedankt in naam van Unicef!»
Een voorbijganger met een hond herkent haar als eerste. Hij vraagt een handtekening. De Japanners begrijpen er niks meer van. Om de verwarring compleet te maken, komen twee politie-agenten tussenbeide en slaan de straatmuzikante in de boeien. Zij beschikt niet over een leurdersvergunning en optreden op de Grote Markt is sowieso voor muzikanten verboden.
Allemaal 'cinema' natuurlijk maar enkele Italiaanse toeristen hebben de grap toch niet door. Pas wanneer de camera van 'Wedden dat...' ophoudt met draaien en ook de twee politie-agenten aan Axelle een handtekening gaan vragen, valt ook de Italianen hun frank.
Om 14 uur zit de opname erop. In haar pet heeft Axelle enkele duizenden verzameld. Niet zoveel als bij een gewoon optreden maar ook niet slecht voor een half uur 'Lili Marleen' unplugged.

Wedden dat..., morgen, VTM, 20.25 uur