McCartney stelt ongepolijst coveralbum voor in Keulen

Print
KEULEN - Duitsers zijn niet hip, zelfs niet als ze een Beatle mogen aankondigen: «Leities und Schentelmen, hier he iz: za van unt only Poal McKartney!» Macca was in Keulen om zijn nieuwste cd voor te stellen. 'Run, Devil, Run' is een plaat vol - soms verrassend rauwe - covers van 12 oer-rocknummers (van o.a. Carl Perkins, Elvis en Chuck Berry) aangevuld met 3 nieuwe McCartney-songs.
BR>
Of Pauls nieuwe plaat goed is, maakte voor de duizenden genodigden niet zoveel uit. Zij kregen hem twee maal twee minuten te zien in een concertzaal zonder concert, op één van de bizarste promo-stuntjes van de muziekindustrie: een listening party.
Wellicht gezien de fifties-sfeer waarin de nieuwe plaat gedrenkt is, was er onder de genodigden die de concertzaal van het E-Werk deed vollopen, ook een contingent rockabillies aanwezig, om het gebeuren wat geloofwaardigheid te geven - credibillies, quoi.

«Carrots!»


Paul McCartney is de Nelson Mandela van de muziekbusiness: ondanks zijn torenhoge reputatie blijft de man vriendelijk, sympathiek en bescheiden. Zelfs bij stomme vragen. Dat de jarenlange bewieroking zijn gevoel voor humor niet heeft aangevreten, bewees hij vóór het luisterfeestje tijdens een rondetafel met journalisten, speciaal naar Keulen overgevlogen van Finland tot Portugal. Of hij zijn héle carrière in één woord kon samenvatten, luidde een vraag. «Natuurlijk kan ik dat,» antwoordde Paul: «Carrots!» Euh? «Ja, carrots! Worteltjes!»
Zaal E-Werk ligt middenin de studio-wijk van Keulen, zowat het Hilversum van Duitsland. Twee deuren verder wordt 'Die Harald Schmidt Show' van Sat 1 opgenomen. Als u Sat 1 niet ontvangt, geen erg: over Duitsers en coolness, cf. sup. Is het daarom dat een échte wereldster in Duitsland net nog iets wereldsterriger wordt ontvangen? Duizenden ticketwinnaars waren maar wát blij met hun 'listening party', die erin bestond dat Paul zijn plaat in- en uitleidde. De 45 minuten daartussen waren voor het integrale 'Run, Devil, Run'. De genodigden stonden voor een leeg podium, en keken dus alle kanten uit. Het leek wel een optreden van Kong.

Pink Floyd


En hoe het album dan wel klonk? Paul is altijd de braafste Beatle geweest, maar bewijst dat-ie nog steeds nijdig kan rocken. Dat doet-ie met ongepolijste covers van o.a. 'Lonesome Town', 'All Shook Up' en 'Brown Eyed Handsome Man'. Het album werd supersnel opgenomen, net als vroeger. Paul: «De eerste Beatles-platen namen we op in een week tijd. 's Maandagsvoormiddags twee nummers, uurtje lunchen en namiddag nog twee songs. En dat zo elke dag van de week. Voor deze cd hebben we 19 nummers opgenomen op 5 dagen. Zo snel dat er geen tijd was om na te denken.»
Het resultaat is dan ook ruw en fris tegelijk. De cd werd opgenomen in de legendarische Abbey Road Studios - legendarisch dankzij de Beatles zelf. Macca's geïmproviseerde begeleidingsband bestond uit drummer Ian Paice van Deep Purple en Dave Gilmour, gitarist bij Pink Floyd.
Na de luistersessie kwam Paul nog even terug om op publieksvragen te antwoorden. Of hij met deze band ging toeren? «Het ging allemaal zo snel, ik heb ze allemaal pas op maandag ontmoet en vrijdag was alles al voorbij. Ik ken ze eigenlijk nauwelijks.»
Of hij veel naar Duitse muzikanten luisterde? «(beleefd) Die hoor je in Engeland niet op de radio. Mijzelf ook niet, trouwens. Om airplay te krijgen, moet je tegenwoordig 15 zijn en big tits hebben.»
Wat 'Run, Devil, Run' eigenlijk betekent? «Kwam ik tegen in een kruidenierszaak in Atlanta, Georgia. Het is een soort badzout dat duivels verjaagt.»
Of de vraagsteller zijn hand mocht schudden? «Nein! Das ist verboten!»
'Run, Devil, Run' wordt in Groot-Brittannië gereleased op 4 oktober, en ligt bij ons vanaf 11 oktober in de platenrekken.