«Francorchamps krijgt het cadeau»

Wielrennen

André PUTZEIJS

BR>

HASSELT -

Zondag beslist de Internationale Wielerunie (UCI) in Treviso wie in 2002 de wereldkampioenschappen wielrennen krijgt toegewezen. Drie Vlaamse organisators zijn kandidaat. Maar voor minstens twee van hen doemen plots donkere wolken op. Omdat de nieuwe Vlaamse ministers minder royaal zijn dan wat hun voorgangers mondeling hadden beloofd, is de kans reëel dat de combinaties Knokke - Brugge en Waregem - Kortrijk op de valreep moeten afhaken. En dat Vlaamse

zuinigheid

het WK 2002 in handen speelt van Francorchamps dat met royale steun van de Waalse politieke wereld een ijzersterk dossier heeft ingediend.

De Belgische Wielrijdersbond (BWB) stelde maanden geleden aan de UCI vier kandidaten voor om de één week durende weg-WK's in 2002 te organiseren.

Francorchamps, Terlamen - Zolder (dat al het WK veldrijden 2002 kreeg toegewezen), Waregem - Kortrijk en Knokke - Brugge.

Tegenkandidaten zijn o.a. het eiland Mallorca en de Karinthische stad Villach. Omdat Oostenrijk niet meteen een groot wielerland is en Spanje nog in 1997 het WK organiseerde, staan de Belgische kansen er schitterend voor. Vooral die van wielerburcht Vlaanderen, waar drie ervaren kandidaat-organisators zeer soliede en door de UCI positief onthaalde dossiers indienden.

50 miljoen is geen 50%

De internationale bond knoopte wel twee voorwaarden vast aan alle kandidatuurstellingen: de plaatselijke overheden moeten zich achter het project scharen en de hele onderneming moet financieel levensvatbaar zijn.

Maar wat dat laatste betreft lijkt er nu plots een kink in de kabel te komen.

Daniël De Vlamynck, schepen van sport van de stad Knokke: «De vorige Vlaamse regering had toegezegd dat ze voor 50% zou tussenkomen in ons budget (en ook in dat van de andere twee Vlaamse kandidaten, nvdr). Dat zou na de verkiezingen op papier worden gezet.

Op basis van die belofte hebben wij ons budget opgesteld. In ons geval bedraagt dat 143 miljoen frank. Vlaanderen en de combinatie Knokke - Brugge zouden daarvan dus elk 71,5 betalen.

Dinsdagmiddag heeft de nieuwe Vlaamse regering, die niet meer is samengesteld door dezelfde partijen als voor de verkiezingen, beslist om 50 miljoen frank ter beschikking te stellen. In ons geval is dat dus 20 miljoen minder dan waarop wij gerekend hadden.

Als onze regering binnen de twee dagen niet tot een ander inzicht komt, moet Knokke - Brugge zondag in Treviso zijn kandidatuur zo goed als zeker annuleren. We kunnen onmogelijk aan iets beginnen waarvan we nu al weten dat het onze bevolking met minstens 20 miljoen frank verlies zal opzadelen. En ons budget nog inkrimpen is zinloos, dan maken we geen enkele kans meer tegen Francorchamps en Villach. Ik maak me bovendien sterk dat hetzelfde geldt voor Waregem - Kortrijk waar het budget groter is dan het onze en dat aan de UCI meer geld heeft geboden dan wij om het WK te krijgen.»

Walen zijn veel royaler

«Wat nu gebeurt vind ik onvoorstelbaar», gaat De Vlamynck verder.

«Die wereldkampioenschappen duren een hele week, komen via de televisie dagenlang in honderdduizenden huiskamers. Een enorme toeristische publiciteit voor de stad en de regio die dit evenement krijgt toegewezen. Dat blijkt deze Vlaamse regering uit het oog te verliezen. Wat zij doet, is niet meer of minder dan de WK 2002 op een schoteltje aanbieden aan Wallonië dat wél royaal achter de kandidatuuur van Francorchamps staat. Ik weet dat de Luikenaars zeer hoog geboden hebben en via-via hoorde ik dat de Waalse regering een bedrag van 120 miljoen frank heeft toegezegd. Boks daar maar eens tegenop als onze overheid niet mee wil. Terwijl de laatste dagen toch te horen was dat het budget van deze Vlaamse regering met miljarden wordt geschreven.»

------------

BIJstukje

---------

«Terlamen blijft kandidaat»

ZOLDER -

Jan Verschraegen, algemeen directeur van het circuit Terlamen in Heusden-Zolder, reist naar Treviso om er zondag te horen of hij na het WK veldrijden 2002 ook de wegwereldkampioenschappen van datzelfde jaar toegewezen krijgt.

«Toen we het veldrijden binnenhaalden, was onze kandidatuur voor de weg al vertrokken. Daar zijn we nadien niet op teruggekomen. Een land krijgt maar eens in de tien-vijftien jaar zo'n WK en die kans wilden we niet laten liggen. En bovendien lijkt het ons een enorme uitdaging om een concept op te zetten rond twee WK's binnen de negen maanden.

Ons dossier lijkt me meer dan degelijk. De hele infrastructuur hebben we al, een geschikt parcours vinden is in onze omgeving geen probleem.»

Blijft het

financiële plaatje

.

Verschraegen: «Ik weet niet wat de concurrentie heeft geboden. Daar wordt over gezwegen. Wij hebben een budget uitgewerkt waarin we aan de UCI een som voorstellen die wij meer dan redelijk vinden.»

Is daarbij ook rekening gehouden met steun van de Vlaamse regering?

«Inderdaad. Dat was trouwens één van de voorwaarden van de UCI. Ik weet op dit ogenblik niets over het bedrag dat Vlaanderen wil betalen. Als 50% wordt gewijzigd in 50 miljoen, trekt Terlamen zich zeker niet terug. Dan moeten wij allicht wel wat sleutelen aan ons budget, maar dat hoeft niet te betekenen dat we de witte vlag hijsen. Dat zou trouwens zo op het laatste moment erg onheus zijn tegenover de UCI waarmee wij voor het veldrit WK nog moeten samenwerken.»

Uw favoriet voor de keuze van zondag?

«Ik hoop dat wij het halen. Maar ik weet ook dat Francorchamps een ijzersterk dossier heeft. Die kandidatuur is immers niet ingediend door de bazen van het circuit, maar door de gouverneur van Luik zelf. Die zal al wel weten hoeveel de Waalse politici aan zo'n evenement willen besteden.»

«50 miljoen is fors bedrag»

BRUSSEL -

«Het is belachelijk om te stellen dat Vlaanderen de wereldkampioenschappen wielrennen in het voor ons belangrijke jaar 2002 zomaar cadeau doet aan Wallonië.»

Dat zegt minister Johan Sauwens, in de Vlaamse regering o.a. bevoegd voor de sport.

Sauwens: «Het klopt dat de Vlaamse regering dinsdag op mijn voorstel een bedrag van 50 miljoen heeft toegewezen aan de Vlaamse organisator die zondag door de UCI de organisatie van het WK 2002 krijgt toegewezen. Mogelijk is niet iedereen daarmee gelukkig, maar ik heb verdraaid hard moeten pleiten om mijn voorstel er door te krijgen. Ik kreeg totaal onverwacht drie dossiers van kandidaat-organisators met de vraag om alstublieft snel te handelen. Maar mijn administratie vond nergens iets terug van wat mijn voorganger hierover zou hebben toegezegd. In enkele dagen tijd heb ik dan contact genomen met de drie kandidaten en met de BWB en vervolgens de zaak rond gekregen bij mijn collega's.

Vijftig miljoen vastleggen voor een evenement dat pas over drie jaar plaatsheeft, het is nooit eerder gebeurd in Vlaanderen. Als ik een voor mijn budget zo forse bijdrage wil leveren, is het juist omdat ik me bewust ben van de grote impact van dat gebeuren dat een hele week door tientallen tv-stations wereldwijd wordt uitgezonden.

Bovendien zijn we best bereid om, in geval de UCI dat WK zondag effectief aan een Vlaamse organisator toewijst, later nog eens te praten.»