1920 Olympische Spelen in Antwerpen

Print
Eén keer in de geschiedenis werden de Olympische Spelen op Belgisch grondgebied georganiseerd. Van 20 april tot 12 september 1920 namen 2628 mannen en 64 vrouwen uit 29 landen deel aan de Olympische Spelen van Antwerpen.
BR>
Het was de eerste keer dat de atleten de olympische eed aflegden én de fonkelnieuwe olympische vlag met de vijf ringen werd ingevoerd. Het idee achter de vlag kwam van baron Pierre de Coubertin, de ringen moesten de vijf werelddelen voorstellen.
Antwerpen droeg nog de sporen van de menselijke tragedie en de economische kaakslag van de Eerste Wereldoorlog. Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Turkije, de verliezers van de oorlog, kregen geen uitnodiging. Andere landen vonden de wederopbouw belangrijker. Maar organisator Henri de Baillet-Latour, later nog IOC-voorzitter, slaagde erin alle moeilijkheden te overwinnen.
Ten gevolge van de economische recessie bleven de toeschouwersaantallen aan de lage kant. Met uitzondering van de finale van het voetbaltornooi. Het nieuwe Olympisch stadion aan het Kiel zat afgeladen vol met 30.000 voetbalfans, die de Rode Duivels aanmoedigden tijdens hun duel met Tsjechoslowakije. Het werd een bijzondere wedstrijd, die welgeteld veertig minuten duurde. Toen sloot de Engelse scheidsrechter Lewis een Tsjech uit, waarna zijn protesterende ploegmaats hem volgden. België leidde op dat moment met 2-0, doelpunten van Coppee en Larnoe. In het totaal zou ons land 14 gouden, 11 zilveren en 10 bronzen medailles veroveren. België werd daarmee achter de Verenigde Staten, Zweden en Groot-Brittannië vierde in de medaillestand.
De bekendste namen die deze zevende Spelen voortbrachten waren die van Paavo Nurmi en Suzanne Lenglen. Nurmi verloor weliswaar de finale van de 5000 meter van de Franse veteraan van de gasoorlog Joseph Guillemot, het was wel het begin van een schitterende carrière waarin Nurmi 12 olympische medailles zou winnen (waaronder 9 gouden) en 29 wereldrecords zou vestigen. Suzanne Lenglen won het tennistornooi en zou later nog zes keer de titel pakken op Wimbledon. Naar haar is momenteel een court genoemd op Roland Garros.