«De gezondste sport»

Print
PEER – Ten huize Ramaekers aan de Urnestraat in Grote-Brogel kent iedereen de spelregels van krachtbal. Geen wonder, als je weet dat pa Willy al vanaf het seizoen 1971-72 het spelletje met de medicinebal speelt en ma steevast mee optrekt naar de matchen van Grote Brogel. De vier zonen op rij kregen de sport als het ware met de papfles ingegoten. Precies een kwarteeuw later staat Willy (46) zelfs wekelijks met zijn twee oudste zonen, Ronny (25) en Kurt (23), de kleuren van HO Grote Brogel te verdedigen. Davy (19) fungeert wel eens als invaller, terwijl Dirk (14) nog even moet wachten. Willy Ramaekers: «Voor hetzelfde geld hadden het ook voetballers kunnen worden. Ik speelde toen bij Grote Brogel, maar sukkelde met mijn meniscus.»
BR>
En dus begon een ander verhaal. Aan de toog bij Mona Lisa in Grote Brogel werd de krachtbalclub opgericht. «Met Leo Sluydts en Bert Janssen,» herinnert Willy zich nog als de dag van vandaag. «Sluydts speelde bij Heeskracht Bocholt en had al wat ervaring. Zijn lief was van Brogel en dan weet je genoeg. Hij wou zich hier bevestigen en dat lukte aardig (lacht)
Willy Ramaekers werd stichter, voorzitter en speler van HO Grote Brogel. Bij de start zat er veel leven in de Limburgse competitie. Willy: «Vijftien jaar geleden telden we wel twintig ploegen verdeeld over een twaalftal clubs. Hechtel, Eksel, Sint-Lambrechts-Herk waren daar bij. Jammer van de terugval, omdat de jeugd niet wil meedoen.»

Vrouwen


Volgens Willy Ramaekers gaan de jongeren liever uit dan zich voorbereiden op een match krachtbal. «Gewoonlijk komen ze daar wel van terug, maar dan is het meestal te laat. Hoewel het ook ooit lukt.»
Willy spreekt uit eigen ervaring. Bij Brogel lopen sinds kort wekelijks drie Ramaekersen op het krachtbalveld rond. «Ja, Kurt en ikzelf spelen al een paar jaar samen. Ronny is nu na acht jaar inactiviteit herbegonnen. Vroeger waren het allebei goede jeugdspelers.»
Voor bouwvakker Willy Ramaekers mag de krachtbaltijd van vroeger gerust terugkomen. «Het hing allemaal goed aan mekaar. We waren jong, dronken onze pintjes en trapten veel lol. Onze vrouwen waren de beste supporters.» En dan waren er die uitstappen naar tornooien in Knokke, Brugge en Buggenhout. «Weet je dat Grote-Brogel al 20 jaar zijn paastornooi organiseert met vaste deelname van Oost- en West-Vlaanderen?»
Nu draait krachtbal in Limburg op een lager pitje. Willy Ramaekers durft een oproep te lanceren naar jongeren «om de sport met de medicinebal te ontdekken». De nestor van HO Brogel besluit: «Een gezondere buitensport als krachtbal ken ik niet. Ik wil er nog jaren mee doorgaan.»