De Action Sampler bundelt vier Lomo's in één toestel

HASSELT - Liefhebbers van fotografie en vooral de fans van de Lomo kunnen hun hart ophalen. Sinds kort is er een nieuw model van de kleine Russische camera op de markt, de Action Sampler. Een leuk ogend ding waarmee je met één klik meteen vier foto's neemt.
BR>
Opvallend is zeker: in plaats van één lens, heeft de Action Sampler er vier. Het toestel levert met één klik dus vier foto's tegelijkertijd op, een beetje zoals het principe van pasfoto's. Tussen de verschillende beelden zit telkens een miniem tijdsverschil zodat je telkens een wat andere compositie krijgt. Ook de brandpuntafstand verschilt lichtjes voor de vier beelden, wat telkens een andere graad van scherpte oplevert. De Action Sampler is ook om een andere reden opvallender dan de gewone Lomo. Terwijl de bekende Lomo qua design nogal uitblonk in soberheid, kreeg deze Action Sampler een heel flashy uiterlijk mee. De huls is gemaakt van doorzichtige plastic en de vier lenzen kregen allemaal hun eigen kleurtje. Een duidelijke overeenkomst met de Lomo is wel de bediening van het apparaat: poepsimpel. Dit is geen toestel voor techniekfreaks. Geen zorgen dus over sluitertijd en diafragma: een gewone druk op de knop is al voldoende. Ook qua regels gelden dezelfde .. eh regels als bij de Lomo, namelijk dat er geen zijn. Vergeet die gulden snede en ander cadrages, het motto van de Action Sampler is: schieten vanuit de heup. Op die manier krijg je soms bijzonder verrassende resultaten. En de prijs is al helemaal om te lachen. Een Action Sampler heb je al voor 950 frank, BTW, twee filmrolletjes en wat drukpapier inbegrepen. Je kan hem wel niet in de gewone fotozaak kopen. Om dit kleinood te bemachtigen moet je naar Brussel, naar de Belgische Lomo-ambassade in de Koningsstraat.

WK


Als je een Lomo of Action Sampler in huis haalt, ben je niet zomaar een fotograaf, maar ben je meteen een lomograaf. Daar komt heel wat meer bij kijken dan enkel foto's maken. Sinds een student de Russische camera populair maakte in het Westen, is lomografie uitgegroeid tot een kleine hype. En het ziet ernaar uit dat het toestel alsmaar populairder zal worden. Wie lid is van de lomografiegemeenschap, kan meedoen aan tal van wedstrijden, grote evenementen en uiterst hippe lomofuiven. In oktober bevindt het epicentrum van de Lomo en de Action Sampler zich in New York. Het WK voor Lomofoto's vind er plaats. Een jury zal er zich buigen over de beste internationale kiekjes. Deelnemers die hun foto's opstuurden kronkelden zich daarvoor al in allerhande posities om foto's te maken in geschifte categorien als 'Ducking and Diving', 'The Body and its Component Parts' of 'My Itsy Bitsy Tiny Little (Love) Story'. In The Big Apple is er in oktober ook The Big New York Prize, een wedstrijd uitsluitend voor de Action Sampler. Bedoeling is de gonzende macrocosmos van The Big Apple op de gevoelige plaat vast te leggen. Elke deelnemer krijgt daar 48 uur de tijd voor. Winnaars mogen naar huis met gouden, zilveren, bronzen en ... plastic trofeeën.

Je kan de Action Sampler kopen in de Belgische Lomo Ambassade, Koningsstraat 290, 1210 Brussel.
Telefoon: 02/223.20.20
Lomo heeft ook een website (www.lomo.com) en binnenkort, op 7 oktober opent in Galerij De Pianofabriek, Fortstraat 35a, 1060 Brussel de tentoonstelling 'Lomowall' van Ces Restrup. Een primeur voor België. Dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 19.00 uur.