Goris ziet plots stommiteit schieten op menigte in

Beschuldigde Jurgen Goris, die terecht staat voor doodslag op Thierry De Rydt en Tim Tobback, besefte woensdagmiddag plots hoe stom hij was geweest om met een wapen boven de hoofden van de fuifgangers te schieten. Dat zei hij voor het Antwerpse assisenhof.

Belga

Net voor één van de getuigen moest binnenkomen, vroeg meester Scheerlinck het woord zodat zijn cliënt wat kon zeggen. Goris stond op en zei dat hij nu plots besefte dat er die nacht meer doden hadden kunnen vallen alleen al door vlak boven een menigte te schieten. "Mijn eerste advocaat sprak gewoon over slagen en verwondingen maar mijn huidige advocaten maakten mij duidelijk dat het hier om poging doodslag ging", aldus Goris.

Tevens werd vanmiddag/woensdagmiddag duidelijk dat Goris nooit au serieux werd genomen in het skinhead milieu. "Hij wilde gewoon bij een groep horen", getuigde één van zijn toenmalige skinheadvrienden. "In het begin waren dat de 'gabbers' maar later werden dat de 'skinheads'. Al werd hij in die kringen niet aanvaard. Hij werd in smsjes en telefoontjes uitgelachen en vernederd. Daarom dat hij ook uit dat milieu wegwilde."

Ook wist de getuige te vertellen vanwaar het dodelijke wapen kwam. "Ene Leysen had eerder een jachtgeweer aan Jurgen verkocht. Nu probeerde hij Jurgen ervan te overtuigen om een pistool van hem te kopen." Reikhalzend werd dan ook uitgekeken naar de getuigenissen van de verkoper van het wapen en de tussenpersoon. Enkel de tussenpersoon was aanwezig en beweerde dat Goris zelf naar een wapen had geïnformeerd. Leysen zou een heel ander verhaal over de wapendeal hebben maar die kwam woensdag niet opdagen. Door alle partijen werd dan ook gevraagd om de tussenpersoon, Leysen en Goris zo snel mogelijk met elkaar te confronteren om zo de waarheid omtrent het wapen te achterhalen.

Naast enkele oude kennissen van Goris kwamen ook twee ex-collega's van Tim Tobback getuigen. Allen waren bewakingsagent bij dezelfde firma. Beiden wisten te vertellen dat Tobback eerder Goris had buitengezet aan een herberg in Mechelen. Daarbij had de beschuldigde zijn later slachtoffer bedreigd: "we zullen u wel vinden." Morgen/donderdag zullen de juryleden zo'n 24 getuigenissen te horen krijgen.