Sonja Duplex vergezelt Greenaway naar Gent

Print
CANNES - Barbara Sarafian, alias Sonja Duplex van het Studio Brussel-programma 'De Lieve Lust', komt straks als filmster naar het Filmfestival van Vlaanderen-Gent. Deze veelzijdige Vlaamse actrice , die we ook kennen van de televisieprogramma's 'Alles kan beter' en 'Blinde Vinken', speelt namelijk één van de vele vrouwen in '8 1/2 Women', de nieuwe film van Peter Greenaway. De film werd eerder al in Cannes voorgesteld. En Barabra was in goed gezelschap: Amanda Plummer, Natascha Amal, Polly Walker en Vivien Wu. Ze voelde zich er als een vis in het water. Een internationale ster in wording van eigen bodem.
BR>«Mijn familienaam Sarafian klinkt zeker niet Vlaams. Ik heb Armeense roots. Ik ben iemand die naar haar identiteit zoekt en in die zin is het logisch dat ik in een internationale productie meespeel. Ik voel mij erg aangetrokken tot het buitenland en bovendien speel ik graag met de Engelse taal.» Vanzelfsprekend kwam een rol in een Greenay-film niet in haar schoot gevallen. «Ik heb een agent en hij weet welke richting ik uit wil. Om de rol vast te krijgen, ben ik zelf naar Peter toegestapt en het klikte meteen. We hebben niet zoveel over mijn rol -die van dienstmeid 'Clothilde'- gepraat. Hij liet me zeer vrij.»
'8 1/2 Women' is een internationale art movie zoals dat heet. Een nieuw begin ? «Ik denk van wel. Maar ik heb een ziekte: ik zeg veel neen. Ik heb zeker al aanbiedingen gekregen. Maar ik wil dezelfde sensualiteit bereiken als ik ervaren heb tijdens het draaien met Greenaway en dat is moeilijk. Ik sta wel open voor alles : maar vooral toch Engels- en Nederlandstalige rollen.»
Cannes is zoals iedereen weet een circus, maar hoe voelde Barbara het festival aan ? «Cannes doet mij denken aan de vakanties uit mijn jeugd. Het festival zelf is een opgelegd spel. Je kan film immers niet alleen spelen. Zo' n project heeft altijd publiciteit nodig.»
Terwijl Sarafian carrière maakt, is Sonja Duplex naar de achtergrond verdrongen. Voorgoed ? «Met Sonja is het gedaan. Ze slaapt en ze droomt. Maar ik blijf zeker radio doen. Ik blijf jullie zondagmiddagen verstoren (glimlacht). Ach, je moet vooruit op internationaal niveau. Het is echt niet zo moeilijk als men wel denkt. Je moet gewoon de barriére doorbreken. Het is een kwestie van energie en zelfvertrouwen.»