Vijf doden bij verkeersongeval aan overweg in Diepenbeek

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn bij een zwaar verkeersongeval in het Limburgse Diepenbeek vijf jongeren, drie jongens en twee meisjes, om het leven gekomen. Aan een spoorwegovergang negeerde de bestuurder van een wagen een signaal en werd gegrepen door een trein.

kdejager

De vijf slachtoffers zijn jongeren tussen de 18 en 22 jaar, drie jongens en twee meisjes. Vier van hen waren op slag dood, een vijfde overleed even later aan zijn verwondingen. De machinist van de trein zou geen ernstige verwondingen hebben.

Doordat een goederentrein, die vanuit Bilzen kwam, een twintigtal meter voor de spoorwegovergang stilviel, ging de overweg rond 1u00 in groot alarm. "De overgang werd geactiveerd en de slagbomen gingen omlaag. De trein viel stil in een sectie. Zo'n sectie van een spoorlijn in één richting gaat van een paar honderden meters tot een kilometer. Als in een sectie een trein rijdt, dan kan er geen andere trein komen. Hier bleef de overweg dicht totdat het technisch euvel verholpen zou zijn. Alles verliep perfect. De goederentrein was aan het wachten op een interventieploeg om te depanneren", aldus NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts.

Voor de slagbomen was er aan beide kanten een file ontstaan. Sommige voertuigen hadden al rechtsomkeer gemaakt. Eén auto reed tussen de slagbomen door. Een tweede auto met vijf jongeren aan boord deed ook een poging. Op dat ogenblik kwam een trein uit Hasselt. De wagen werd geplet tussen de twee treinen.

"Automobilisten moeten de veiligheidsvoorschriften respecteren, als een overweg in alarm staat", besluit de NMBS-woordvoerder.

Door het ongeval heeft de NMBS voor het reizigersverkeer een tijdlang vervangbussen ingezet. Rond 7.30 uur reed het treinverkeer weer normaal. Het goederenverkeer heeft ook hinder ondervonden. Het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval is in handen van het parket van Hasselt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer