Kathleen Smet wil zich definitief plaatsen voor Sydney

BRUSSEL - «Een geslaagd experiment,» lachte Kathleen Smet na haar tweede plaats in de befaamde driekwart-triatlon van Nice. «Want eigenlijk heb ik mij hier absoluut niet op voorbereid. Ik moet dus gaan geloven wat mijn omgeving mij al enkele jaren voorhoudt: dat ik eigenlijk gemaakt ben voor de lange afstand.»
BR>
Ex-zwemster Smet, die momenteel in Lommel woont, haalde sterk uit in de Middellandse Zee. Ze stapte aan land met zowat drie minuten voorsprong op concurrentes als Suys, King en Rose. Tijdens het fietsen bouwde ze haar voorsprong nog twee minuten uit. «Dat viel wonderwel mee. Pas op, ik heb natuurlijk ook afgezien, maar zware heuvelachtige parcoursen liggen me, dat bewees ik ook op het EK in Madeira.»
«Na de overgang naar het lopen, had ik het even heel lastig. Ik liep echt scheef, maar kwam weer snel in mijn ritme. Pas tussen de 10de en de 15de kilometer.»
Kathleen Smet werd halfweg het lopen ingehaald door de Australische ex-wereldkampioene Joanne King, maar hield de rest van de concurrentie netjes achter zich. «Na het tegenvallende WK kwarttriatlon, had ik mijn zinnen gezet op Nice. Ik was superoptimistisch en hoopte zelfs te winnen. Tot ik hoorde hoe groot de concurrentie wel was,» aldus een opgewekte Smet, die nu drie weken rust neemt en zich daarna definitief wil plaatsen voor de Olympische Spelen van Sydney.
Mieke Suys eindigde derde, op een dikke minuut van Smet. En daarmee was ook zij best tevreden. «Ik besliste pas vorige week hier deel te nemen, trainde zeker niet extra op de langere afstand. Het is mijn allereerste dit seizoen. Maar na het WK en nadat ik definitief geselecteerd was voor de Olympische Spelen, was ik gewoon in stemming om hier nog mee te doen. Een rare goesting misschien ja,» lacht Suys. «Maar Nice is een grote naam in het triatlon. Ik had gehoopt op podium te staan en dat is gelukt.»