Marleen Renders hoort bij wereldtoptien

Print
BERLIJN - Als John F. Kennedy in koude oorlogstijden «Ich bin ein Berliner» mocht uitroepen, dan mag Renders stilaan zeggen: «Ich bin eine Berlinerin». Vier keer deelgenomen, elke keer op het podium, vorig jaar gewonnen en drie keer een verbetering van haar nationaal record. Door het wereldrecord van Loroupe ging de prestatie van Marleen Renders zondag een beetje de mist in.
BR>
«Op het einde was het echt alles of niets,» aldus Renders. «Corry Saelmans riep al op 800 meter dat we moesten versnellen om onder de 2u24' te geraken en dat lukte.»
Als je er rekening mee houdt dat vrouwen als Kristiansen en Benoit al een tijdje zijn gestopt, dat je vragen mag stellen bij twee topchrono's die in Boston in 1994 zijn gelopen (van start naar aankomst 136 meter niveauverschil bergaf en toen flinke rugwind), hoort Renders bij de tien beste marathonloopsters van deze generatie.
Toch gelooft ze dat het nog beter kan. «Als ik in een keer nog zoveel winst boek, is dat toch mogelijk. Al kan ik ook niet elke keer sneller lopen. De weersomstandigheden waren hier redelijk (temperatuur 17 graden, nvdr), maar op het moeilijkste stuk van de omloop was er tegenwind. Bovendien was ik zelf al daags voordien ziek en moest ik vlak voor de start braken. Neem die ongunstige factoren weg en het kan beter.»
Renders had in Berlijn zo afgezien, dat ze vier uur na de aankomst nog steeds geen plasje voor de dopingcontrole had kunnen afleveren. «Ik ben voorstander van meer onverwachte controles. Gewoon aanbellen en laten plassen, punt. Misschien moeten ze precies de wat oudere loopsters meer controleren, omdat die tegen alles in willen blijven doorgaan. Ik ben straks 31 en zou graag tot mijn 35ste doorgaan, maar misschien gebeurt dat niet.»
Nu kijkt Renders al vooruit naar Sydney. «Ik zal rekening moeten houden met Loroupe en de Aziaten, die geregeld een onverwachte naam naar voor schuiven, zoals op het WK in Sevilla.» Eén ding is zeker: twee weken voor de Spelen, zal Marleen voor het eerst in vijf jaar niet in Berlijn starten.