RBA-jeugd krijgt zijn kans

Print
ANTWERPEN - Ondanks de probleemloze zege van RBT Antwerpen tegen Brother Gent was coach Eddy Casteels niet mals voor zijn jongens.
BR> "Van zodra ik vervangingen doorvoer, begint het allemaal wat stroever te lopen. Vlak na de match was ik misschien hard voor mijn spelers, maar ik weet waartoe ze in staat zijn. Ik geloof in hun mogelijkheden", vertelde Casteels.
Tijdens de match kwam het grote verschil inzake jeugdbeleid tot uiting tussen Antwerpen en de gemiddelde Belgische club zoals Gent. Terwijl bij de Sinjoren volop gebruik wordt gemaakt van eigen kweek, was het bij een wel erg buitenlands getint Gent wachten tot in de tweede helft vooraleer er een Belg tussen de lijnen verscheen. Op de van talent uitpuilende Sven Veldeman na, draait het bij Brother allemaal rond de zeven buitenlanders. RBA heeft met Dupont en Baert twee Antwerpse basisspelers in de rangen, en ook Van Hoecke en Lauwerijs doen geregeld hun duit in het zakje. Voor een groot stuk de verdienste van assistent-coach Luc Smout, die tevens de junioresploeg onder zijn leiding heeft.
"En ook de verdienste van Eddy Casteels en eigenlijk het ganse jeugdbeleid van Racing", vulde Smout onmiddellijk aan. "Waar elders in België wordt er zo intensief met jeugdspelers gewerkt ? Bij welke club is de coach zo geïnteresseerd in jeugdbasket? Bij Oostende levert Frans De Boeck verdienstelijk werk, maar wat bij de andere ploegen?"
"Bij ons krijgen jongeren de gelegenheid om op een professionele manier als basketter gevormd te worden. Wie voldoende talent heeft en hard genoeg werkt, zal zijn kans krijgen in de eerste ploeg. Het geeft mij enorme voldoening als ik weer eens één van mijn juniores bij de groten zie doorbreken", besloot Smout.