"Binnen de vijf jaar winnen we de Fed Cup"

Print
"We are the Champions," galmde het zaterdag uit meer dan honderd Belgische kelen. Twee uur nadat Frankrijk zich met een logische 3-0 voorsprong ten koste van ons land had geplaatst voor de finale van de Davis Cup, bedachten de meegereisde fans hun helden op een hartverwarmende viering. Op de afsluitende enkelspelen van zondag, die de eindstand op 4-1 brachten, hoefden ze niet meer te wachten. "Want we wisten vooraf dat zo'n halve finale al een geweldig succes was", wist bondsvoorzitter Pierre-Paul De Keghel, die bij het succes van onze vrouwen in Luxemburg meer dan één stap verder droomde: "Binnen de vijf jaar winnen we de Fed Cup."
BR>Het gelegenheidsduo Malisse/Van Garsse bleek zaterdag niet opgewassen tegen de op elkaar ingespeelde tandem Delaitre/Santoro, zodat na drie wedstrijden het doek gevallen was over de halve eindstrijd. En toch stonden er geen verliezers op het terrein in Pau. De Fransen bejubelden hun chouchous, die begin december in eigen huis hun derde Davisbeker in negen jaar kunnen veroveren tegen Australië. De Belgen hadden genoten van het weerwerk dat vooral Filip Dewulf op vrijdag had geboden, van de bevliegingen van talent-boy Malisse, van de krachtpatserij van Van Garsse. "Vooral Filip Dewulf heeft zijn opdracht voor 150 procent ingevuld", analyseerde een fiere bondsvoorzitter De Keghel. "Ik ben er zeker van dat hij terugkeert op zijn oude niveau. Met zoveel talent moet dat kunnen, kijk maar naar Agassi."
Ook Van Garsse kreeg een goed rapport mee en won zelfs van Pioline. "Christophe zet al jaren zijn beste prestaties neer in Davis Cup-verband. Ook dit weekeinde heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen. Hij geeft een meerwaarde aan de andere spelers in de ploeg." Over Xavier Malisse oordeelde hij als een wijze vader. "We hebben in ons land in jaren niet meer zo'n getalenteerde speler gehad. Maar hij zal aan zijn fysiek moeten werken. Met de inzet van Filip had Xavier tegen Grosjean kunnen winnen. Maar Malisse is nog jong. Geef hem twee jaar meer maturiteit en hij staat er. Wij zijn ook ooit negentien geweest," knipoogde hij.

Reekshoofd


De scheidende bondsvoorzitter - de Waal Yves Freson wordt getipt als zijn opvolger - besefte maar al te best dat hij in Pau een uniek moment had meegemaakt. "Ik wil elk jaar tekenen voor een halve finale, zelfs voor een kwartfinale zoals vorig jaar. Er zijn weinig landen die het vijf jaar op rij uithouden in de wereldgroep. Zelfs Zweden gaat er dit jaar uit. Wij mogen volgend jaar op onze achtste deelname in tien jaar bogen. Dat is schitterend. Tegelijk moeten we op onze hoede zijn. Volgend jaar wordt het opnieuw aartsmoeilijk om ons te handhaven."
Volgende week zal dat blijken uit de lottrekking voor de editie 2000. "Men moet ons na deze twee succesjaren wel als reekshoofd behandelen," aldus De Keghel. "Maar dan nog wordt een verplaatsing naar pakweg Tsjechië of Spanje loodzwaar." Het enige gemis in de Belgische hoogconjunctuur is een toptornooi. Sinds het afhaken van het ECC blijft het Belgische publiek op zijn honger zitten. Op het challengertornooi van Oostende zullen ze Sampras nooit zien. "Het is moeilijk om het nodige kapitaal te vinden", geeft De Keghel toe. "Sponsors zijn er pas warm voor te maken als we een Belg kunnen presenteren die wint. Daarom gaat het zo vlot om momenteel vrouwentornooien in te richten in ons land. Tot het 10.000- of zelfs 25.000 dollarniveau. Met Henin en Clijsters zitten we op dat vlak prima voor de toekomst. Daar komt volk op af. Niet omdat ze goed spelen, maar omdat ze winnen. En dat doen ze. Binnen de vijf jaar is de Fed Cup voor België."