Leukemiepatiënten genezen na schimmelinfectie

Print
HAMBURG - Duitse artsen hebben bij drie leukemiepatiënten een verbazingwekkend herstel vastgesteld, dat zij toeschrijven aan een schimmelinfectie of de behandeling daarvan. Zij stellen hun ontdekking voor op een interdisciplinair congres over schimmels, bacteriën en chemotherapie in San Francisco, dat gisteren begonnen is.
BR>Dr. Meinolf Karthaus van de afdeling oncologie van de Medizinische Hochschule Hannover beschrijft de ziektegeschiedenis van twee vrouwen en een man die tijdens chemotherapie aan een besmetting met de schimmel candida albicans bleken te lijden. De schimmel had zoveel schade aangericht aan lever en milt van de zieken dat de artsen besloten de chemotherapie in twee gevallen stop te zetten en voorrang te geven aan de behandeling van de infectie met geneesmiddelen. Bij de derde patiënt werd de intensiteit van de chemokuur sterk teruggedraaid. De artsen namen daarmee het risico dat de leukemie kon verergeren. Tot hun grote verrassing bleek er van terugval in de conditie van de patiënten weinig of niets te merken. Integendeel, met de twee vrouwen gaat het sinds de behandeling met het anti-schimmelmedicijn al een jaar goed en de man is na een geringe terugval ook leukemievrij.
«Wij weten niet waaraan het ligt,» verklaarde Karthaus' collega dr. Arnold Ganser tegen de zondagskrant Welt am Sonntag. Volgens hem zou het immuunsysteem in gunstige zin beïnvloed zijn door de infectie.