GSM's Nokia en Ericsson geschikt voor afluisteren

Print
MUNCHEN - Mobiele telefoons van de merken Nokia en Ericsson zijn in Duitsland in opspraak geraakt omdat ze eenvoudig als afluisterapparatuur te gebruiken zouden zijn. Door het aansluiten van een koptelefoontje en het intoetsen van twee opdrachten wordt een gsm een onopvallend spionagetoestel. Het gemanipuleerde apparaat kan ergens worden neergelegd en dan worden gebeld. De telefoon schakelt zonder enig geluidssignaal over op ontvangst en zendt de opgevangen geluiden naar de afluisteraar.
BR>In het weekblad Focus van maandag waarschuwt de Duitse overheidsinspecteur tegen misbruik van informatie, Joachim Jacob, voor manipulatie met gsm's. Hij vreest schade voor zowel particulieren als het bedrijfsleven. Jacob testte de omstreden telefoons zelf en rapporteerde minister Schily van binnenlandse zaken over de mogelijke gevaren. De inspecteur eist dat de producenten hun apparaten veiliger maken.
Volgens een woordvoerder van marktleider Nokia heeft het bedrijf het probleem inmiddels onderkend. Ericsson legt de verantwoordelijkheid bij de klanten zelf, aldus Focus. Van het merk Nokia zijn naar schatting acht miljoen mobiele telefoons op de Duitse markt.