Cegeka versterkt banden met Lernout & Hauspie

LANAKEN -

Het Hasseltse softwarebedrijf Cegeka gaat in samenwerking met het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie de Europese medische markt bewerken. De groeimogelijkheden op die markt zijn enorm, zodat de krachtenbundeling met L&H voor het Hasselts softwarebedrijf de grote sprong voorwaarts kan betekenen.Cegeka plant verder nog enkele overnames en sluit op termijn een beursintroductie niet uit.

BR>

De contacten tussen Cegeka en Lernout & Hauspie dateren al van vorig jaar, waarbij laatstgenoemde op zoek was naar enkele Europese partners om de eigen spraaktechnologie in medische dossiers in te planten. De kruisbestuiving tussen beide bedrijven bleek tal van voordelen op te leveren, zodat Cegeka en Lernout & Hauspie nu klaar zijn om de Europese markt te bewerken.

Beide partners hebben gekozen voor een stapsgewijze aanpak. Het eerste product dat in oktober wordt gelanceerd is een softwarepakket voor radiologen, waarna al in november twee andere medische takken (cardiologie en anatomische pathologie) aan de beurt zijn. Het met spraaktechnologie uitgeruste softwarepakket komt gelijktijdig in het Nederlands, Frans, Engels en Duits op de markt. Tussen 12 en 28 oktober stellen Cegeka en Lernout & Hauspie de nieuwkomer via vijf road-shows in de belangrijkste Vlaamse steden voor aan het publiek.

Limburger Rob Michiels, director sales & marketing Europa bij Lernout & Hauspie, vindt het logisch dat de keuze op Cegeka als partner is gevallen: «Cegeka is een zeer vooruitstrevend en innovatief bedrijf en bovendien gespecialiseerd in de medische sector. Via Cegeka kan Lernout & Hauspie sneller zijn spraaktechnologie bij de eindgebruiker brengen. De arts van de toekomst zal via het gesproken woord het dossier van patiënt X of Y kunnen opvragen en bijwerken. Spraak is de meest eenvoudige interface tussen mens en machine. Dankzij onze technologie zal de drempel voor het gebruik van de PC enorm worden verlaagd. Maar er is meer. Via een mobiel apparaat dat nu te koop wordt aangeboden hoeft de huisarts zijn PC niet meer onder de arm mee te sleuren.»

Van de kant van Cegeka stak general manager André Knaepen zijn enthousiasme over de samenwerking niet onder stoelen of banken: «Voor Cegeka is de inplanting van de spraaktechnologie het gedroomde middel om ons te onderscheiden van onze concurrenten. We hebben inderdaad Europese ambities, maar concentreren ons eerst nog even op België. Binnenkort komen er twee vestigingen bij, eentje in Vlaanderen en eentje in Wallonië. Er is ook een kapitaalverhoging voorzien, want in een volgende stap plannen we enkele buitenlandse overnames. Als direct resultaat van de samenwerking met Lernout & Hauspie kan het huidig werknemersbestand (220) verder aangroeien. Op termijn sluit ik een introductie aan de beurs van Cegeka niet uit, hoewel een beursgang natuurlijk geen doel op zich mag vormen.»