«Supporters verdienen beter»

OVERPELT -

De 17-jarige Overpelt-goalie, Raf Hermans, zat zaterdagavond in zak en as. Kapot, de tranen nader dan het lachen, kreeg hij in Virton na de match zijn koffie en pistolet met Ardeense ham amper door het keelgat. «Ik had de muur bij de vrije trap van Picard beter moeten opstellen. De bal mocht er gewoonweg niet langs kunnen,» foeterde Hermans. Volgens Raf heeft dat voorval KVVO twee punten gekost. Alhoewel Fabriek de eerste helft met een 0-4 had moeten gaan rusten. Vanwoerkum, Schoonens, Belmans, Leynen (voor de rust), Frijters en Schiffer (tweede helft) hebben er de kansen voor gehad. Op terugreis hebben Vital Vanaken en coach Poortvliet Rafke van dat 'aardig' gevoel kunnen afhelpen. De 'day after' troffen we al een heel andere Hermans aan, die in een wedstrijdje karting pa en broer achter zich liet.

Paul THEEUWEN

BR>

Raf Hermans komt uit een voetbalfamilie - pa Louis stond op zijn 16de al tussen de palen bij OVV - en werkt sinds kort als onderhoudstechnieker bij Aertrim in Overpelt. Raf (wordt 18 op 5 december, pt) fietst (5 km) naar zijn werk en heeft er sportieve collega's met Roger Hendrickx (trainer Kadijk) en Chris Esch (keeperstrainer OVV). Voetbal staat daar op maandag centraal. De uitslagen worden besproken. Ook die van Fabriek.

«Na een sterke eerste helft kregen we de tweede helft de lokale druk niet meer van ons afgeschud,» aldus Hermans. «De vrijtrappen voor Virton rond de 16 meter waren niet te tellen. De Virton-supporters mogen proficiat gewenst worden voor hun aanmoedigingen. Een twaalfde man en dat bracht sfeer. Zoiets maak je niet elke week mee.»

Hermans voelt enig verschil tussen bevordering en derde. «In derde gaat het een stukje sneller, zijn de spelers beter en wordt er sterker op doel geschoten.» Met Vanden Borne blijft Raf Hermans een sportieve concurrent al is hij uiteraard tevreden de voorkeur te krijgen op Peter. «Het moet sportief blijven. Ik keepte een sterke eindronde en voor mij was het even wennen aan de reservebank. Peter (Vanden Borne) heeft mij opgepept. Een vaste stek in de eerste ploeg is mijn ambitie.»

En naar de toekomst toe? «De voeten op de grond houden. Ik zal nog veel leergeld moeten betalen. Maar het vertrouwen groeit met de prestatie die de rest van de ploeg neerzet.»

Zondag komt er met Walhain andermaal een Waalse ploeg op het menu. Waalse ploegen zijn sterk in eigen huis maar verliezen een stuk van hun waarde op verplaatsing. Heb je gezien,» zegt Raf, «hoe die speaker in Virton voor de aftrap animo in de tent bracht. Vanop de middencirkel gebeurde de ploegvoorstelling. Daar kunnen we nog iets van leren.»

Zaterdag winnen op De Leukens is voor doelman Hermans meer dan een must. «We winnen wekelijks aan kwaliteit. Met wat geluk hadden we het dubbel aan punten. Nu zijn we onze supporters thuis een en ander verplicht, zij verdienen beter. We willen ook aan ons klassement werken.»