«Je speelt zoals je traint»

Print
NEEROETEREN
BR>NEEROETEREN -Excelsior Heppen heeft na de riante 5-0 winst tegen FC Beringen één week op wolkjes geleefd en kwam afgelopen zaterdag met een klap terug op moeder aarde. Op de Neeroeterse Borg werd met 1-0 verloren van de enthousiaste thuisploeg, die zich dus puik herstelde van het verlies in Wezel. Meer nog, met zeven punten uit vier duels hebben de mannen van Jarek Studzizba hun start zeker niet gemist. Vorig seizoen werd aanvankelijk nog over de club gesproken in termen van vogel voor de kat, nu lijkt KNFC voldoende troeven in handen te hebben om uit te groeien tot een degelijke middenmoter.
Belangrijke schakel in het raderwerk is de onverslijtbare René Van Becelaere. De 35-jarige Zonhovenaar zorgt samen met Hanoulle, Camp en Swennen voor de onontbeerlijke routine in het jeugdige geheel.
«De trainer heeft me gevraagd om veel met de jongeren te praten en dat doe ik met plezier,» zegt hij. «We vormen één grote, toffe bende. Keihard werken voor en tijdens de wedstrijden, feestvieren erna. Daar doe ik het op mijn leeftijd nog voor (lacht).»
René verdient het merendeel van zijn lieve centjes in de nachtploeg van Ford Genk. Dat moet na elke training toch even slikken zijn.
«Ach, dat valt wel mee,» schokschoudert hij. «Zo hoef ik tenminste geen trainingen over te slaan en ben ik goed wakker als ik daarna ga werken (lacht). Me wegsteken op het oefenveld om krachten te sparen? Nee, hoor. Zo zit ik niet ineen. Bovendien zou René Van Becelaere dan niet meer in het elftal staan. Want in voetbalmiddens is volgend citaat veelzeggend: je speelt zoals je traint.»
Als gelouterde voetballer kan hij het weten. De man die in de kleurrijke Beverzakbroekweg woont, kent de weg inmiddels ook overal als zijn broekzak. «Ik speelde in mijn carrière respectievelijk voor Winterslag, Bilzen, opnieuw Winterslag, Waregem, Racing Mechelen, Kermt en Beringen,» somt hij op. «En nu ben ik alweer voor het tweede jaar in Neeroeteren. Als de club het straks wil en ik me nog zo goed voel als nu, zou ik er best een extra jaartje aan willen vastplakken.»
Neeroeteren nam dit seizoen alvast een puike start. Is het degradatiespook ver weg?
«We hebben een groep die kwalitatief bij de middenmoot hoort,» meent Van Becelaere. «Aderlatingen als die van Schaefer en Teuchy werden goed opgevangen. De smalle kern van vorig seizoen is in de breedte versterkt. Heppen, Beringen en Wezel hebben we al gehad, toch totaliseren we zeven punten. De clubleiding is allicht tevreden met een rustig seizoen zonder degradatiezorgen, maar vanuit de spelersgroep borrelt gezonde ambitie op. Jongens als Leo en Vanloo hebben hoger gespeeld, die mikken op een toonaangevende rol. Voor mij niet gelaten (lacht). Maar het wordt zoals vanouds weer moeilijk. Deze reeks is immers compleet onvoorspelbaar. Uitgesproken titelkandidaten zitten er niet tussen, zwakke broertjes evenmin.»
Goed voor de spanning.