Europa buigt

Print
Het leek allemaal zo veelbelovend. Zaterdag had het Europese golflegioen zonder al te veel problemen de vrijdag reeds bijeengeharkte vierpuntenvoorsprong kunnen behouden. Een veilige marge zo leek het. Vier luttele punten uit de twaalf zondagse singles volstonden Europa om de prestigieuze Ryder Cup te behouden. Haalbaar. Zeker omdat de Europeanen, gedreven door een fantastische teamspirit, het in de foursomes en fourballs fenomenaal hadden gedaan.
BR>
Vooral Sergio Garcia, Jesper Parnevik en natuurlijk Colin Montgomerie speelden buitenaards golf. Het favoriete Ameria kreunde, David Duval was nergens, Tiger Woods kreeg klappen en zelfs doorwinterde routiniers als Pavne Stewart of Davis Love keken wanhopig om zich heen. Toch bleef captain Ben Crenshaw in de Amerikaanse Ryder Cup-zaak geloven. Daarom propte hij zijn topspelers in de eerste zes singles. Wat zijn Europese opponent Mark James natuurlijk verwacht had. Toch ging hij de gok aan door Lee Westwood en Darren Clarke en dan pas kannonnenvlees Sandelin, Van de Velde en Coltart de baan op te sturen. Een verkeerde keuze, zo bleek later. Waar de Europese hoek gehoopt had één, laat staan twee partijtjes te winnen om de druk weg te nemen, overrompelden de Amerikanen alles en iedereen. Met scores gaande van 38,2 tot de smadelijke 68,5 die Jean Van de Velde van Davis Love moest incasseren, wonnen de door een even fanatiek publiek opgezweepte Yanks de eerste zes confrontaties.
Met de klap sloeg de Ryder-Cup-weegschaal van 6-10 naar 12-10 over. Padraig Harrington was de eerste die, weliswaar erg moeizaam, de Amerikaanse machtsgreep kon counteren. Maar vermits ook Jiminez en wat later revelatie Sergio Garcia een pak voor de broek kregen, kwam alle druk op de schouders van Paul Lawrie, Colin Montgomerie en José-Maria Olazabal terecht. De beide Schotten gaven geen krimp, maar 'Ollie' gaf een 4-up-voorsprong uit handen en dus de Ryder Cup in Amerikaanse handen.
Justin Leonard maakte immers het onwaarschijnlijke waar door vijf van de zes laatste holes te winnen. Met als absoluut klapstuk een pracht 15-meter putt die niet alleen de Amerikaanse spelers, het vaak te chauvinistische en dus irritante publiek, maar ook héél Amerika door het dak deed gaan. 14,5-13,5a. Eindelijk hadden ze 'hun' Ryder Cup terug.

33ste Ryder Cup Boston
Vrijdag: Foursomes: USA 1,5-Europa 2,5; Fourball: USA 2-Europa 8
Zaterdag: Foursomes: USA 4-Europa 8; Fourball: USA 6-Europa 10
Zondag: Singles: Tom Lehman wint van Lee Westwood 38,2; Hal Sutton wint van Darren Clarke 48,2; Phil Mickelson wint van Jarmo Sandelin 58,3; Davis Love wint van Jean Van de Velde 68,5; Tiger Woods wint van Andrew Coltart 38,2; David Duval wint van Jesper Parnevik 58,4; Mark O'Meara verliest van Padraig Harrington 1 up; Steve Pate wint van Miguel-Angel Jiminez 28,1; Justin Leonard squaired met Jose-Maria Olazabal - Payne Stewart verliest van Colin Montgomerie 1 up; Jim Furyk wint van Sergio Garcia 48,3; Jeff Maggert verliest van Paul Lawrie 48,3.
Singles USA 8,5-Europa 3,5.
Eindstand: USA 14,5-Europa 13,5.