Verrezen Pretenders in humeurige bui

BRUSSEL - Meer dan tien jaar was het geleden dat The Pretenders zich nog eens in een Belgische zaal hadden vertoond. De herinnering aan een van de boegbeelden van de jaren tachtig-rock volstond om de nostalgicus in ons zondagavond richting Koninklijk Circus te lokken. Helaas werd de terugkeer van Chrissie Hynde en co. geen al te heuglijk feit.
BR>De muziek van The Pretenders heeft weinig glans verloren. Chrissie Hynde zelf kan op haar achtenveertigste nog steeds bogen op een fantastische stem en bakken charisma. Maar de zeteltjes in het amper voor de helft gevulde Koninklijk Circus zitten het enthousiasme van haar toehoorders in de weg. Het makke beleefdheidsapplaus maakt la Hynde humeurig. «Hallo, is daar eigenlijk wel iemand?» sneert ze. «Anders entertainen wij onszelf wel. Dan kunnen jullie rustig vertrekken als je wil.»
Dat bitsige sfeertje komt het verloop van het concert vanzelfsprekend niet ten goede. De groep kort de playlist ter plekke fors in en schrapt elke ballad die de temperatuur nog verder de dieperik kan injagen. Alleen wanneer gedreven versies van de klassiekers 'Don't get me wrong', 'Middle of the road' en 'Back on the chain gang' een beurt krijgen, worden de zitjes overbodig en klikt het.
«They don't make 'm like they used to,» zingt Chrissie Hynde in het nieuwe 'Popstar'. Zoals vroeger maken ze ze inderdaad niet meer. Maar wil iemand The Pretenders even laten herkansen in andere omstandigheden, zodat we echt weten of deze groep nu wel of niet rijp is om te worden bijgezet in de kast met jaren tachtig-relikwieën.