'Rosetta' in selectie voor Europese Prijzen

PARIJS/BRUSSEL -'Rosetta', de Gouden Palm winnende film van de Luikse broers Dardenne, is één van het dertigtal films die uit een aanbod van 200 titels zijn geselecteerd voor de Grote Prijzen van de Europese Film 1999 (de voormalige Felixen).
BR>Deze Europese Oscars worden op 4 december (toevallig Filip- en Mathildedag) in het Schillertheater in Berlijn door de leden van de Europese Filmacademie toegekend. De 31 genomineerden komen uit 15 verschillende landen. De lijst van de genomineerden voor de regie, de acteurs (m/v) en scenaristen zal begin november officieel bekend worden gemaakt.
Concurrenten voor 'Rosetta' worden onder andere het eveneens sociaal bewogen 'Ca commence aujourd'hui' van Bertrand Tavernier (Frankrijk), 'Todo sobre mi madre' van Pedro Almodovar (Spanje), 'De brief' van Manoel de Oliveira (Portugal), 'Le petit voleur' van Erick 'La Vie Rêvée' Zonca (Frankrijk), 'Le temps retrouvé' van de Chileense Fransman Raoul Ruiz, het op Cannes uitgefloten 'L'humanité' van cineast-filosoof Bruno Dumont en de romantische komedie 'Notting Hill' van Roger Michell (GB).
Het Gewone Filmvolk heeft, net als vorig jaar, een vinger in de filmpap: tot 31 oktober kan de bioscoopganger zijn/haar stem uitbrengen voor de Publieksprijzen in de categorieën beste acteur, actrice en film. De keuze moet wel films betreffen die tussen 1 november '98 en 1 november '99 in de zalen zijn uitgebracht. Jan met de filmpet kan dat via vakbladen of op het Internet (het adres is www.arthurandersen.com/film awards).