«'Koppen' moeilijker dan Canvas»

BRUSSEL - Johan Anthierens, die tegen lymfekanker vecht maar zich niettemin nog altijd gezond kan ergeren, vroeg zich vorige week in Humo af waar Dirk Tieleman mee bezig is. «Hoe kan iemand die hoe dan ook kwaliteiten in zijn body heeft, zich op zo'n domme manier serieus nemen?» aldus Anthierens over het TV1-actualiteitenmagazine 'Koppen'. «Ja, ik heb dat natuurlijk ook gelezen,» antwoordt Dirk Tieleman.
BR>
«Anthierens vindt dat ik mijn talent vergooi. Ik ben het daar niet mee eens. Want er is veel méér talent nodig om op TV1 iets goeds te maken dan op Canvas. Voor 'Terzake' dienen de onderwerpen zich als het ware zelf aan. Het is gewoon de actualiteit van de dag. Voor een programma als 'Koppen' is er veel meer denkwerk nodig, bijsturing, corrigeren. Het is veel te vroeg om over 'Koppen' een oordeel te vellen. Geef ons nog een paar weken respijt. We zijn in ieder geval op de goede weg.»
Vandaag maakt 'Koppen' nieuws met een reportage over de beruchte ziekenhuisbacterie. Vijf procent van de patiënten wordt erdoor besmet. De resistentie van het 'beestje' neemt toe, de artsen staan machteloos. Sommige patiënten genezen, maar voor anderen is de besmetting fataal.
Naar aanleiding van de dodelijke confrontatie tussen de Harelbeekse juwelier Wouter Tyberghien en de drie vluchtende inbrekers-met-buit, ging een reportageploeg kijken in Poperinge, dat enkele jaren geleden eveneens geplaagd werd door een rist brutale inbraken. Tijdens een gelijkaardige confrontatie - toevallig ook tussen een juwelier en een inbreker - viel toen ook een dode. Dat heeft daar zijn afschrikkend effect niet gemist. De burgemeester, overigens een d'Udekem d'Akoz, zegt in de reportage: «Sindsdien blijft het gespuis weg. In Poperinge schieten de muren.» Vandaag beslist de raadkamer in Kortrijk of juwelier Tyberghien zal vrijkomen. Stefaan De Clerck heeft de petitie voor zijn invrijheidsstelling mee ondertekend. De ex-minister wordt aan de tand gevoeld over deze opmerkelijke publieke stellingname.
Ten slotte bevat de uitzending ook een interview met de homoseksuele priester Rudy Borremans, die op rebelse wijze pleit voor seksualiteitsbeleving voor iedereen, dus ook voor priesters. Over zijn eigen seksbeleving laat hij alvast geen dubbelzinnigheid bestaan.
Koppen, TV1, 21.40 uur