Goudprijs fors omhoog

HASSELT - Gisteren was er één belangrijke blikvanger op de financiële markten: de goudprijs maakte een flinke sprong voorwaarts. De rally bij het goud kwam er nadat 15 Europese centrale banken zich engageerden om de komende jaren maar beperkte hoeveelheden goud uit hun voorraadkluizen te verkopen. Of de stijging van de goudprijs zich in de komende weken zal doorzetten, dient nog te worden afgewacht. In ieder geval is de jarenlange dalende trend in de evolutie van de goudprijs nog niet gebroken.
BR>
De jongste maanden was het met het goud van kwaad naar erger gegaan. De dreigende verkopen door de centrale banken van een aantal landen hingen als een zwaard van Damocles boven de goudmarkt, in zoverre dat een troy ounce goud (iets meer dan 33 gram) in de zomer een dieptepunt bereikte op iets meer dan 250 dollar. De aangekondigde veilingen van tweederde van de Britse voorraden haalde de goudprijs nog eens extra onderuit. Dat het zo niet verder kon, was duidelijk. Zondag kondigde voorzitter Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank aan dat 15 Europese centrale banken, inclusief onze Nationale Bank, tot en met 2004 jaarlijks maar 400 ton goud te zullen verkopen. De totale hoeveelheid werd bovendien gelimiteerd tot 2.000 ton. Daarmee is een stuk onzekerheid over de toekomst van het goud weggevallen. De 15 landen die de overeenkomst ondertekenden bezitten samen 12.000 ton goud of 70 procent van de monetaire reserves in de wereld.
De financiële markten reageerden dan ook euforisch, de goudprijs steeg gisteren met ongeveer 5 procent tot opnieuw boven 280 dollar. Op de beurs persten de goudmijnaandelen er een spurt uit. De winsten varieerden van 10 tot 30 procent, waarbij de zwakste goudmijnen zoals steeds het sterkst reageerden op de stijging van de goudprijs. Het verlieslatende Echo Bay was dan ook één van de sterkste stijgers.
De Zuid-Afrikaanse minister van Financiën stelde dat nu de onzekerheid is weggevallen, de goudprijs als gevolg van een sterke vraag uit onder meer China, Indië en de Verenigde Staten verder kan stijgen. Als belangrijke goudproducent was de steeds lagere notering van het op de financiële markten Zuid-Afrika reeds langer een doorn in het oog.

Weerstand


De analisten waren gisteren eerder karig met hun commentaren. Omwille van de zwakke prestaties werd de evolutie van de goudprijs de jongste jaren niet meer van zo dichtbij gevolgd. Analist Martin Frankel van Chase Manhattan ziet de goudprijs nog dit jaar doorstijgen tot 300 dollar per troy ounce. Of die beweging snel dan wel traag zou verlopen, wist Frankel echter niet te zeggen. Tussen haakjes: de goudprijs piekte in het begin van de jaren 80 op iets meer dan 800 dollar per troy ounce. Er valt met andere woorden nog een lange weg af te leggen.
Francis Smolders van KBC Securities analyseerde gisteren de grafiek van de goudprijs en kwam op basis van technische analyse tot de volgende conclusies: «Ik ben er nog niet al te happig op om goud of goudmijnaandelen te kopen. De beweging is plots en zeer sterk geweest, zodat het goud meteen zwaar overkocht is. Bovendien is de dalende trend op lange termijn niet gebroken. Op 315 dollar ligt technische weerstand en eerst wanneer die wordt doorbroken is het goud rijp voor een verdere stijging tot 450 en daarna zelfs misschien 500 dollar. Het is echter nog wat vroeg om al victorie te kraaien.»