Olivier Rochus wint ITF-tornooi van Sunderland

TENNIS
BR>Zes weken na zijn succes in het ITF-Futurestornooi heeft Olivier Rochus het tornooi van het Engelse Sunderland (10.000 dollar) gewonnen. Na zeges in de kwartfinale tegen de Duitse Bollich (4-6, 6-1, 6-1) en de halve finale tegen de Brit Spinks (7-5, 6-2), versloeg de jongste van de broers Rochus (ATP 392) in de finale de Slovaak Ladislav Svarc (ATP 440) met 6-4, 6-3.
Enkelspel mannen, finale: Olivier Rochus (BEL) - Ladislav Svarc (Slk) 6-4, 6-3.

Davis Cup: samenstelling wereldgroep in 2000
De samenstelling van de wereldgroep in 2000:
Australie, België, Brazilie, Tsjechie, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannie, Italie, Nederland, Oostenrijk, Rusland, Slovakije, Spanje, Zwitserland, Verenigde Staten, Zimbabwe.
Loting: 7 oktober in Londen.

SNOOKER
Toppers falen in Blackpool
In het Engelse Blackpool werden het afgelopen weekend de laatste voorronden afgewerkt voor het China International tornooi. Het weekend werd voor een pak reekshoofden en bekende namen een zware ontgoocheling. Naast Hendry, Higgins, O'Sullivan en Williams, werd het een afgang voor een aantal toppers. De Schot McManus kreeg een 5-0 nederlaag te verwerken van Perry. Doherty, O'Brien, White en Davis verloren allen hun partij met 5-3. Parrott en Hamilton verloren met 5-4.
Stand wereldranking: 1. (2) S. Hendry (Sch) 29005; 2. (3) M. Williams (Wal) 26585; 3. (1) J. Higgins (Sch) 24275; 4. (8) A. McManus (Sch) 17280; 5. (6) S. Lee (Eng) 17145; 6. (5) J. Parrott (Eng) 15520; 7. (11) F. O'Brien (Ier) 14807; 8. (13) P. Ebdon (Eng) 14510; 9. (4) R. O'Sullivan (Eng) 14465; 10. (7) K. Doherty (Ier) 14135... 86. (97) M. Geudens 4760; 121.(127) P. Delsemme 3595; 144.(141)B. Haneveer 2978.

WK -21 jaar: Belgen blijven ongeslagen
Op het WK voor -21 jarigen blijven de Belgen ongeslagen. In het Egyptische Caïro kon Theo Ruyters een derde zege optekenen. Na de 4-0 tegen de Tommy Ang uit Singapore, pakte de Limburger nu uit met een 4-1 overwinning tegen een plaatselijk speler, Mahammed El-Mola. Serge Das speelde een zeer goede wedstrijd tegen Nishan Fernando uit Sri Lanka. Met een pak breaks van derig en meer, gaf hij zijn tegenstrever een veeg uit de pan wat uitmondde in een 4-0 overwinning. Das en Van Den Bossche, die twee dagen vrij is, tellen beiden twee op twee.

MOTORCROSS
Protest tegen wereldtitel broers Willemsen
De Nederlanders Daniël en Marcel Willemsen zijn nog niet 100 procent zeker van hun wereldtitel zijspancross. De broers staken twee weken geleden in Zwitserland de handen in de lucht na de laatste Grand Prix, maar hun naaste belagers, de Letten Sergis en Rasmanis, hebben bij de wereldbond FIM hoger beroep aangetekend.
De Letten, tweede in de WK-eindstand, beweren dat de broers Willemsen geholpen zijn door toeschouwers, nadat ze even buiten de baan waren geraakt. De Zwitserse jury sprak de Nederlanders destijds na bestudering van videobeelden vrij. De FIM heeft de broers alsnog opgeroepen voor de zaak, die 4 oktober in Genève dient.

ATLETIEK
Loroupe loopt marathon van Londen in 2000
Tegla Loroupe, die zondag in de marathon van Berlijn haar wereldrecord met vier seconden aanscherpte tot 2u20:43, loopt op 16 april volgend jaar de marathon van Londen.
In de Engelse hoofdstad treft ze haar Keniaanse landgenote en titelverdedigster Joyce Chepchumba die dit jaar in Londen een tijd liep van 2u23:22, de snelste tijd ooit in een vrouwenkoers. Loroupe liep zowel in Rotterdam als in Berlijn samen met mannen.

Mohammed Mourhit derde in Catania
Mohammed Mourhit heeft zijn zomercampagne afgesloten met een stratenloop over 10 km in Catania. Onze landgenoot werd er derde in het spoor van de Keniaanse winnaar Paul Tregat en diens landgenoot David Chelule met wie hij zich voor de eindspurt had aangeboden.

Tegen-expertise Douglas positief
De contra-expertise van atleet Troy Douglas heeft ook een positief resultaat opgeleverd. De 36-jarige sprinter uit Bermuda, die voor Nederland uitkomt, moet zich volgende maand voor de atletiekunie (KNAU) verantwoorden.
In de urine van Douglas werden bij een dopingtest tijdens de Nederlandse kampioenschappen op 26 en 27 juni in Apeldoorn sporen van nandrolon aangetroffen. Ook de tweede test, die werd uitgevoerd door het IOC-laboratorium in Keulen, toonde de aanwezigheid van dit verboden spierversterkende middel aan.
Douglas ontkent elke schuld en vermoedt dat de nandrolon in zijn voedingssupplementen voorkwam. De sprinter, die vorige maand door de KNAU werd teruggetrokken voor deelname aan de wereldtitelstrijd in Sevilla, kan voor maximaal twee jaar worden geschorst. De internationale atletiekfederatie (IAAF) wacht de maatregelen van de KNAU af.

BASKETBAL
Erjomin (ZSKA Moskou) Russische bondscoach
Stanislav Erjomin van de succesrijke legersportclub ZSKA Moskou is de nieuwe bondscoach van de Russische basketbalploeg. De Russische bond benoemde maandag de 48-jarige trainer. Aan het hoofd van ZSKA heeft Erjomin alle Russische kampioenstitels gewonnen sinds 1992. Erjomins voorganger, Sergej Below, had na de ontgoochelende zesde plaats in het voorbije EK, na vijf jaar dienst, ontslag genomen.

OLYMPISCHE SPELEN
Duitsland denkt aan OS 2010 en 2012
Duitsland wil zich kandidaat stellen voor de Winterspelen in 2010 en de Zomerspelen twee jaar later. Dat heeft voorzitter Walther Troeger van het Duits Olympisch comité zaterdag gezegd in Die Welt. Duitsland «denkt er serieus aan», maar wil pas een beslissing nemen nadat de FIFA beslist heeft welk land de eindrronde van de wereldbeker mag organiseren. Het comité wil de kandidatuur van de Duitse voetbalbond niet ondermijnen. Berlijn greep naast de organisatie voor de Olympische spelen van 2000 ten voordele van Sydney.