Kritiek van Sollied deert Lierse-trainer Meeuws niet

KESSEL -

De woeste Noorman.

Zo wordt Trond Sollied, de trainer van AA Gent, sinds zaterdagavond genoemd op het Lisp. De Noor schopte wild om zich heen, noemde Cavens een komediant, gebruikte het ene scheldwoord na het andere en bestempelde Lierse en alles eromheen uiteindelijk als

fucking shit

. "Ach, elke trainer reageert wel eens emotioneel", antwoordt Walter Meeuws twee dagen later. "Natuurlijk vergeef ik het hem. Waarom ook niet? Ik ken hem een beetje, eigenlijk schiet ik prima met hem op."

Wim Vos

BR>

Walter Meeuws is en blijft een

gentleman

. Liever reageert hij niet meer op de uitlatingen van Sollied. "Vrijdagavond, bij de wedstrijd van de reserven, heb ik nog een hele tijd met hem staan praten. Een heel aimabel man. Ik weet ook niet wat hem zaterdag plots bezielde. Maar ach... iedereen gaat wel eens door het lint. Vandaag hij, morgen ik. Die dingen gebeuren nu éénmaal." Meeuws grijnst zelfverzekerd. Rustig analyseert hij de wedstrijd van zaterdag, de kritiek van Sollied wordt woord na woord weerlegd.

"De Lierse-spelers vielen als fucking mosquitoes."(Trond Sollied)

"Ik weet echt niet waarom hij dat zegt. In heel de wedstrijd is er maar één betwiste fase geweest: het duel tussen Vasov en Cavens en de rode kaart die erop volgde. Daarnaast heb ik nauwelijks schermutselingen gezien. Wel heb ik met plezier vastgesteld dat we maximaal geprofiteerd hebben van die rode kaart. Misschien dat hij zich daaraan stoorde? Even was de organisatie zoek bij AA Gent en net tijdens die vijf minuten hebben we twee keer gescoord. Daaraan merk je dat de ploeg rijper, leper is geworden. Vorig jaar zouden we dat niet gekund hebben, werden dergelijke opportuniteiten veel te weinig benut. Nu

lezen

de spelers de wedstrijd veel beter.

"Deze voetbalmatch was een schande."(Trond Sollied)

"Het was geen mooie wedstrijd, dat geef ik eerlijk toe. Maar om attractief voetbal te zien, moet je met twee zijn. Lierse heeft gewoon zijn spel gespeeld, wij zijn niet van ons systeem afgeweken, het was AA Gent dat zich aan ons had aangepast. Zij trokken zich massaal terug, speelden met bijzonder veel volk achter de bal. Neem de tweede helft: ze staan 2-1 achter, maar toch zoeken ze de aanval niet op. Nee, liever speculeren ze op een foutje van ons. Dan krijg je zo'n wedstrijden. Te meer omdat wij er na de rust doelbewust voor gekozen hebben om geen risico's te nemen, in de hoop dat dat derde doelpunt na enige tijd toch wel zou vallen. Alleen is dat niet gebeurd. Dat was vooral jammer voor het publiek, ja."

"Lierse heeft mij als leidersploeg enorm ontgoocheld." (Trond Sollied)

"Kijk, er wordt enorm veel verwacht van Lierse. De lat ligt heel hoog voor deze ploeg. Ik heb daar geen probleem mee, alleen mag niemand vergeten waar we vandaan komen. Vorig jaar is Lierse gestart met een nieuwe trainer, een nieuw concept en heel veel nieuwe jongens. Als je dan ziet waar wij nu staan, kan ik alleen maar tevreden zijn. Eigenlijk moet ik mijn spelers zelfs complimenteren met de manier waarop ze zich niet hebben laten vangen aan het spel van AA Gent. Zij zijn altijd rustig gebleven, tactisch klopte het bijna perfect. In tegenstelling tot de eerdere competitiewedstrijd tegen Aalst waar onze organisatie onder de druk van de tegenstander wel helemaal ontregeld werd. Leidersploeg of niet, dat toont aan dat we nog progressie boeken. Da's het belangrijkste. A propos, als ik de rangschikking bekijk, stel ik vast dat we op Genk en Club Brugge na tegen heel de topacht hebben gespeeld. Zo slecht zal het dus wel niet zijn, zeker?

"Cavens deed mij denken aan een acteur in een B-film."(Trond Sollied)

"Vasov heeft bekend dat hij Jurgen een klap heeft gegeven. Daarmee is alles gezegd, denk ik. Die rode kaart was niet meer dan terecht. En wat de prestaties van Jurgen betreft: ik zie ook dat hij voorlopig niet het niveau haalt waarmee hij in het voorjaar zoveel opzien baarde. Maar ik stel vast dat hij toch al vijf goals gemaakt heeft terwijl hij vorig jaar bij de winterstop amper vier keer gescoord had. Zijn individuele vorm mag dan nog niet ideaal zijn, collectief rendeert hij wel voldoende. Maar dat geldt voor zowat heel de ploeg: de creativiteit, het attractieve dat er tijdens de terugronde vorig seizoen wel was, ontbreekt voorlopig nog.

"De scheidsrechter heeft ons belazerd. Mijn spelers werden gestraft omdat het geen Belgen zijn en de taal niet machtig zijn."(Trond Sollied)

"Dat slaat nergens op natuurlijk. Goed, wij spelen met vooral Belgen en zij met bijna alleen buitenlanders. Maar als een scheidsrechter daar al rekening mee moet houden, is het einde zoek. Wat moet dat dan worden met Europese wedstrijden?

(grinnikt)

Wat niet betekent dat ik Sollied niet kan begrijpen. Ik heb in het verleden ook wel eens

gefoeterd

tegen scheidsrechters.