Extreme koude aan Noordpool kunnen afbraak ozon versterken

De huidige lage recordtemperaturen op de Noordpool kunnen de afbraak van de ozonlaag versterken.

Belga

Dat zegt Markus Rex van het Alfred Wegener Instituut voor Pool- en Oceaanonderzoek. Indien het de komende weken niet tot een sterke opwarming in de stratosfeer (20 tot 50 km hoog) komt, is ongewoon hoog verlies aan ozon mogelijk.

Totnogtoe was de kouderecordwinter op de Noordpool die van 1999/2000. Lokaal is toen tot zeventig procent ozon vernietigd. Tijdens warmere arctische winters was er geen aanwijsbaar verlies aan ozon.

Tijdens de huidige winter zijn er op de Noordpool al weken lang temperaturen onder de min 85 graden Celsius gemeten. Daardoor heeft de vorming van zogenaamde polaire stratosferische wolken een nooit geziene dimensie bereikt, aldus de wetenschapper. Wanneer de temperaturen onder de min 78 graden duiken, vormen deze wolken van salpeterzuur en water zich op zowat 20 km hoogte, in de ozonlaag die ons tegen de ultraviolette straling van de zon en dus kanker beschermt. Bij nog lagere temperaturen kunnen zich bovendien nog echte waterijswolken vormen.

Onder inwerking van de wolken veranderen CFK's - gebromeerde en gechloreerde koolwaterstoffen - en halogenen in een gevaarlijk mengsel dat ozon vernietigt, van zodra na de poolnacht de zon weer terugkeert op de Noordpool.