Gemakkelijke zege tegen B.Gent stemt RBA-coach niet tevreden

Print
ANTWERPEN - Twee keer een sterke vijf minuten bij het begin van elke speelhelft bezorgden RBT Antwerpen een probleemloze zege tegen Brother Gent. Toch zag Eddy Casteels dat zijn ploeg nog niet draait zoals het hoort. Pas over twee weken zou het echt gesmeerd moeten lopen.
BR>"Dit Racing Antwerpen heeft enorm veel in zijn mars. Er zijn reeds klasseflitsen, maar de continuïteit ontbreekt. De reden? De blessures van basisspelers Rowe, Huggins en Baert tijdens de competitievoorbereiding hebben roet in het eten gegooid. Pas over een week of twee zal alles optimaal draaien", voorspelt Eddy Casteels.
Diens broer Louis, coach in het Gentse kamp, zag de match beslist in de beginfase van elke speelhelft.
"We waren gestart met de bedoeling om Michael Huger uit de match te houden, want hij is de motor van dit Antwerpen. In dat aspect zijn we met onderscheiding geslaagd, want de guard bleef de eerste tien minuten zonder score. Maar ondanks een verlamde Huger bleef Antwerpen met ons dollen. Het kostte ons teveel energie om de in het begin opgelopen achterstand weg te werken. Toch blik ik positief terug op de tweede helft, waarin we, vooral dankzij de jonge Veldeman, goed meespeelden."
Terwijl Louis Casteels zichzelf weinig kansen geeft om de play-offs te behalen, bombardeert Eddy Casteels Brother Gent tot een ernstige kandidaat voor de eindronde.
"Gent heeft een aantal sterke grote jongens. Bergström is één van de beste spelverdelers van de competitie. Gelukkig hebben we hem vandaag goed aan banden kunnen leggen. En dan die Shanks, wat een speler. Als je hem ziet opwarmen, zou je hem bij manier van spreken vijf frank geven. Maar chapeau voor de manier waarop die jongen alle domeinen van het basket beheerst. Een klassespeler."
Voor zijn eigen spelers was de RBA-coach allesbehalve mals.
"Als Roger Huggins naar de bank wordt gehaald, hebben we plots een serieus probleem. Niemand lijkt nog de intensiteit en de energie op te brengen om achter die bal te gaan. Wel, ik heb een nieuwtje voor jullie: met vijf of zes spelers kunnen we geen kampioenschap winnen. Als er een invaller op het terrein komt, mag het niveau niet dusdanig verzwakken. Op het gebied van spelersrotatie is er nog heel wat werk aan de winkel. Pas op, dit is niet noodzakelijk een verwijt aan de bankzitters. Ook degenen die op het terrein blijven staan, moeten ervoor zorgen dat de nieuwkomer zich optimaal kan inpassen. Het kan niet zijn dat ons spelniveau een duik neemt als er een speler naar de kant wordt gehaald."

Wedstrijd


Racing startte met een overdonderende verdediging en ook aanvallend liep alles op rolletjes. De Gentenaars wisten echt niet wat hen overkwam, want na amper vier minuten wezen de bordjes reeds onheilspellend 13-2 aan. Twee driepunters van Shanks en eentje van Bergström hielden de bezoekers in de wedstrijd. Gent lukte erin om RBA af te stoppen door middel van fouten, en via Chubick en opnieuw Bergström naderden de Stroppen tot op één punt (21-20). Toen sloeg de Antwerpse motor opnieuw aan. Schitterend aanvalswerk van het trio Rowe - Huger - Baert, het overweldigende reboundoverwicht van Huggins (15 stuks over gans de match) en de strakke verdediging van Van Hoecke op de Gentse scoremachine Shanks bezorgden de thuisploeg een geruststellende 40-27 voorsprong halfweg. Vlak na de rust ging het RBA-festival nog even door. Met een derde driepunter op rij van Rowe was het Gentse lot definitief bezegeld (54-32). Lokaal concentratieverlies liet Brother Gent toe om via uitblinker Shanks nog terug te komen tot 68-59, maar de Antwerpse zege kwam nooit echt in gevaar.
RBT ANTWERPEN: Van Hoecke, Rowe 23, Lauwerijs, Dupont 10, Huggins 16, Baert 14, Huger 17, De Voogd 2.
B.GENT: Bergström 7, Veldeman 9, De Cuyper, Shanks 29, Henderson 2, Cooper 4, Turner 5, Van Den Broeck 3, Chubick 10.