"120 miljoen euro meer of het is oorlog"

De christelijke vakbond LBC-NVK is niet tevreden met de voorstellen van de regering om de problemen in de non-profitsector op te lossen. "De regering maakt 375 miljoen vrij op een periode van vijf jaar, maar dat is 120 miljoen euro te weinig. Komt er niet meer geld op tafel, dan is het oorlog".

Belga

Dat zei Walter Cornelis van de christelijke vakbond LBC-NVK vrijdag na een onderhoud met ministers voor Volksgezondheid, Rudy Demotte, en Werk, Freya Van den Bossche.

Cornelis zegt dat de vakbonden het prijskaartje van hun eisenpakket eerder al hebben gereduceerd van 3 miljard euro tot 520 miljoen euro. De in totaal 375 miljoen euro die de regering nu voorstelt, volstaat dan ook niet voor de vakbondsman.

Maar minister Demotte kan naar eigen zeggen niet ingaan op alle vragen van de vakbonden. Daarvoor is er gewoon geen geld, aldus de PS-minister. Demotte verwees onder meer naar de uiterst penibele financiële situatie in de gezondheidssector en benadrukt dat er echt geen budgettaire ruimte is.

De nadruk van het regeringsvoorstel ligt duidelijk op de creatie van extra jobs in de witte sector. Zo moeten er op zes jaar 10.000 arbeidsplaatsen - wat in de praktijk neerkomt op 7.000 voltijdse banen - bijkomen.

Cornelis is ontgoocheld dat de regering niet is ingegaan op de vraag voor een dertiende maand of een arbeidsduurvermindering voor het personeel in de sector.

Minister Demotte en de vakbonden onderhandelen volgende donderdag opnieuw om 11 uur.