Eerste "kangoeroewoning" opent zaterdag deuren in Malle

De allereerste "kangoeroewoning" opent zaterdag haar deuren in de Kempense gemeente Malle. In die woonvorm wonen een oudere en een gezin onder één dak, weliswaar in hun eigen woongedeelte, en maken ze afspraken over wederzijdse ondersteuning en hulpverlening. Dat kondigt Groen!-voorzitster en Vlaams parlementslid Vera Dua vrijdag aan. < br> Het bevorderen van het kangoeroewonen was één van de voorstellen waarmee Groen! naar de verkiezingen van 2004 trok. Zaterdag, een half jaar later, opent OCMW-voorzitter Lowia Van Doninck de eerste kangoeroewoning in Malle.

Belga

"Het principe is eenvoudig", legt Dua uit. "Een oudere en een gezin wonen samen in aparte woongedeeltes en maken afspraken over eventuele hulp. De oudere bewoner kan bijvoorbeeld inspringen voor de kinderopvang, het jongere gezin kan mee helpen met de boodschappen of de vuilnisbakken buiten zetten".

Daarnaast kan een woning die te groot is geworden voor een oudere onderdak bieden aan een jong gezin. Op die manier kan de oudere langer in zijn eigen woning blijven wonen. Jong en oud kunnen elkaar volgens Dua bij het kangoeroewonen dan ook bijstaan waar mogelijk.