35 milieuvriendelijke sociale woningen op mijnterrein Zolder

Op het mijnterrein van Zolder komen 35 nieuwe, duurzame sociale woningen: huizen die samen hun verwarmingsketel delen, waar de douches op zonne-energie werken én die betaalbaar blijven. “Deze huizen worden een model voor Vlaanderen, er komen ook rondleidingen,” zegt Vlaams minister Marino Keulen.

jforier

Tegen het einde van het jaar willen de gemeente en sociale huisvestingsmaatschappijen Vooruitzien en de Kantonnale Bouwmaatschappij - samen met het Centrum Duurzaam Bouwen - starten met de bouw van 35 sociale woningen op het vroegere mijnterrein. Duurzame huizen, is de bedoeling. Maar duurzaam staat meestal gelijk met duur. “Dat zal hier niet het geval zijn, het moet betaalbaar zijn. We werken met een richtprijs van 120.000 euro. Het wordt ook een combinatie van huurhuizen en koopwoningen,” zegt Bert Cox, van Vooruitzien. De huizen komen op het gesaneerde mijnterrein, ze grenzen aan de mijngebouwen en de Koolmijnlaan. Het huidige, vervallen pleintje moet ook weer een echte ontmoetingsplaats worden.

“Ze krijgen één centrale stookplaats die energie levert, de huizen hebben dus geen aparte stookinstallaties of gasbranders. Zonnepanelen zorgen voor warm water,” zegt Cox. Maar duurzaam bouwen staat voor meer dan milieuvriendelijk bouwen, stelt Berthold Simons van Centrum Duurzaam Bouwen: ook sociale vooruitgang is belangrijk - zoals het recht op een behoorlijk eigen huis - én ook de economie moet er baat bij hebben. “En dat is bij sociale woningbouw het geval want elk nieuw huis dat gebouwd wordt, zet 2,2 personen een heel jaar aan het werk.

Eind dit jaar willen ze starten, over 1,5 jaar zouden de eerste gezinnen kunnen inhuizen. De ‘modelwijk duurzaam bouwen’ moet een voorbeeld in Vlaanderen worden, kondigde Vlaams minister Marino Keulen gisteren alvast aan. Dit jaar wordt er in elk geval in heel Vlaanderen 309 miljoen euro geïnvesteerd in sociale woningen en flats: 3.000 nieuwe huizen en de renovatie van 6.000 bestaande woningen.