Everbeur - Amber Antwerpen: Urnaut kleurt rood en purper

Print
AVERBODE - Voilà, een harde spalking ter bescherming van een gekneusde vinger is niet toegelaten wegens te gevaarlijk voor de tegenstander. Punt, andere lijn. Dat hebben zaterdag vooral die van Everbeur geweten. De beslissing van referee Pierets overviel de thuisploeg als een ijskoude douche. Drie dagen eerder had er geen haan naar Urnaut gekraaid. In de Supercup tegen Maaseik posteerde hij netjes op de libero, de spalk rond de gebroken pink, ref Dethier zag dat het goed was.
BR>De Kroaat kreeg dan ook alle kleuren van de regenboog, vooral rood en purper, toen de arbiters hem tijdens de opwarming van het terrein plukten. Urnaut, vloekend en tierend van woede, werd plots de klos, de kop van jut. Roland Pierets: «Sorry, ik pas de internationale spelregels toe. Ik zal hiervan een verslag opmaken voor Lucien Van Welden van de nationale scheidsrechterscommissie.» Everbeur-trainer Vesco Ivanovic tekende na de 0-3 score 'voorbehoud' aan. «Jongens, alstublieft, dit kan toch niet meer. Heel mijn ploeg kreeg een mentale klap. Receptioneel kunnen we Andrej nauwelijks missen.»

Christof en Kyle


Aan de overzijde moest ook Roger Pouders sleutelen aan zijn basiszes. Alleen met dit verrassende verschil dat Tim Joosen (enkel) niet werd vervangen door oldie Paul Vanderhallen, maar door Christof Van Goethem (20 lentes jong, ex-Menen), die zich met zwarte Amerikaanse springveer Kyle Robinson tot puntenjager ontpopte. Voeg daarbij het blok van 'gouden ouwe' Guy Van Drom en het was Amber Antwerpen dat zijn overmacht demonstreerde.
«Van Goethem wordt de nieuwe Willy Gommeren, el martello, de man met de hamer. Ook Kyle Robinson heeft super gespeeld,» stelde trainer Pouders. «Onze zware parel uit New York is nu zijn tweede seizoen in Europa. Zijn Amerikaanse vriendin is meegekomen, hij heeft zich de echte profmentaliteit aangekweekt.» En Roger gooide nog meer bloemetjes, vooral naar zijn spelmaker Mike Sealy (ex-Maaseik), ook naar hardklopper Steve Roelandt. «Mike is de sterkste transfer die Amber kon doen,» lachte Pouders.
Vooraleer Everbeur zich over de verbanning van Urnaut had heengezet, had Amber al 7-14 op het bord gemept. Koen Baeyens trok knap bij tot 14-15, samen met Dieter Melis, en de abdijploeg bleef via Joan Nuyts in de running tot 20-20. Maar de combinatie Sealy-Robinson vonkte onstuitbaar. Ook in de tweede periode bleef Everbeur onder de Antwerpse duim zitten: 7-7, 14-18 en 18-22. Robinson aaide zijn ballen snediger dan een nochtans degelijke Dragan Bogdanovic en ook Jacky Kempenaers pikte zijn graantje mee.

A, C en E


Bij 13-15 in de derde set mocht Urnaut met blote pink aanvallend de moegestreden Bogdanovic aflossen. De spanning zwol aan: over 19-18 en 22-20 naar 23-24. Everbeur kromde nog eens de rug en veroverde vijf setballen: 27-26, 28-27, 29-28, 30-29 en 31-30. Maar de beslissende dreun viel na 23-24, 24-25, 31-32 en 32-33 in Ambers voordeel. Van Goethem klapte de bal tegen het beton. Pouders: «Oef, ik heb er bij mijn spelers met ACE een nieuw drieletterwoord ingehamerd. De A staat voor agressie, de C voor concentratie en de E voor emotie. Zonder een mix van die drie elementen kan je een wedstrijd volgens het Rally Point Systeem moeilijk winnen.»
Setstanden: 22-25 (17'), 19-25 (17'), 32-34 (25').
Scheidsrechters Pierets en Sohy.
EVERBEUR: Nuyts, Bogdanovic, Aro, Baeyens (gele kaart), Melis, Ivanovic. Libero: Libertiaux. Kwamen in: Urnaut, Raymaekers.
AMBER ANTWERPEN: Robinson, Roelandt, Van Goethem, G. Van Drom, Sealy, Kempenaers. Libero: E. Van Drom.