Vooral Limburg kampt met tekort aan bouwvakkers

De Limburgse bouwsector kampt met een enorm tekort aan geschikte bouwvakkers.

Belga

Uit een enquête die de KMO-bouwfederatie hield, blijkt dat het probleem zich in de overige Vlaamse provincies veel minder stelt. Indien er niet snel initiatieven worden genomen om het tekort aan bouwvakkers op te vangen, zal dit nefaste gevolgen hebben voor tientallen bouwbedrijven in Limburg. Dat zegt coördinator Joël Stockmans van Bouwunie-Limburg.

De enquête die Bouwunie in opdracht van Marketing Development naar de conjunctuur in de Vlaamse bouwsector liet uitvoeren, geeft aan dat het pessimisme van de Limburgse bouwbedrijven om geschikt personeel te vinden tijdens het laatste kwartaal van 2004 nooit zo groot geweest is.

Tweeëntachtig procent van de ondervraagde Limburgse bedrijfsleiders die recentelijk een bouwvakker in dienst nam, ondervond grote moeilijkheden. In de provincie Antwerpen was dat 64 procent, in Oost-Vlaanderen 63 procent, in Vlaams-Brabant 85 procent en in West-Vlaanderen 57 procent. De Limburgse bouwbedrijven vrezen terecht dat ze drastisch gaan moeten inkrimpen of volledig zullen moeten stoppen.