Frank Vandenbroucke nog onverwacht beste in puntenklassement

Print
MADRID - Frank Vandenbroucke mocht zondag ook het eindpodium op. De Waalse lefgozer puurde uit een schitterende slotweek twee ritzeges, bergen publiciteit én de puntentrui.
BR>Na de tijdrit van zaterdag - waarin hij knap derde eindigde, op 2'57" van eindwinnaar Ullrich - stond Vandenbroucke zes luttele puntjes achter op Gonzalez de Galdeano. Die voorsprong van de Spanjaard moest er in de slotrit nog aan geloven. Normaal zijn bij zo'n slotrit van een grote ronde de kaarten allang geschud, normaal poseren de heren nadien gewoon nog even lachend voor de foto's, maar dit keer niet. Frank Vandenbroucke vloog erin en plaatste in de straten van Madrid een verrassingsaanval. Toen Galdeano uiteindelijk in de mot kreeg wat er gebeurde, was het al te laat.
VdB kickt op applaus, bijgevolg liet hij zich ook gisteren weer het handgeklap van de massa langs de weg welgevallen. Bijna dertig kilometer lang bleef hij daarbij in zijn zelfmoordvlucht tempo maken met een volle minuut voorsprong op het jagende peloton. Op drie ronden van het einde werd hij toch gegrepen. De punten van de tussensprints had hij wel op zak, de puntentrui werd daardoor de zijne.

Trainen met Lelli


"Ik wilde die trui omdat ze mijn regelmaat op alle terreinen zou bevestigen", aldus Vandenbroucke. "Ik had die trui met een nieuw nummertje glans willen geven. Het zou wat geweest zijn mocht ik de massaspurt ook nog hebben gewonnen. Daarvoor spaarde ik me tevoren even toen ik werd ingelopen. Eigenlijk ging het in die spurt zelfs heel vlot. Ik was vlot mee toen Magnusson een duw- en trekspelletje begon. Hij gaf me een kwak en ik geraakte uit evenwicht. De kadans was gebroken en in het vooruitzicht van het WK wilde ik in geen geval vallen."
Vandenbroucke keert vanuit Spanje niet naar huis terug maar reist verder naar Italië. "Samen met mijn ploegmaat Lelli. Ik ga enkele dagen bij hem logeren. Zo zal ik in alle rust en op een perfecte manier mijn voorbereiding op het WK kunnen afwerken. We gaan samen trainen, we gaan woensdag nog een keer heel veel kilometers doen, om dan onze valies te pakken voor Parijs -Tours."