Veelbelovende Gregory Biermans

Print
AMAY - Dat Heist Sportief een stel klasrijke nieuwelingen heeft, hoeft niet meer gezegd. Ze staan niet voor niets bovenaan in de stand van de Beker van Belgie. Eentje van hen is Gregory Biermans. Een fysiek lang nog niet volgroeide jongeman. Die kan sportief zeker nog een pak vooruitgang boeken. Wat gaat dat dan worden. Hij rijdt nu al zo sterk.
BR>Begin dit jaar reed hij al de pannen van het dak en dat doet hij nog steeds. Wat hij zaterdag in de voorlaatste wegproef voor de Beker van België (volgende week volgt nog Tielt) liet zien, was veelbelovend. Na de eerste grote maar vooral zeer lastige ronde van 23 km, reed hij al bijna een minuut voor een verbrokkeld peloton uit. «Misschien te vroeg», gaf hij na afloop toe. «Mijn vader had het me voor de wedstrijd ook afgeraden. Maar de benen waren zo goed dat ik me op dat zware parcours echt niet kon intomen. Op een helling dreef ik door en de rest was eraf.» Naar Frank Vandenbroucke gekeken? Wat later kreeg Biermans steun van Michael Van Poucke en Maxime Montfort. Ook twee sterke kerels. Eerstgenoemde rijdt de jongste maanden op hoog niveau. Getuige zijn vierde plaats in Andenne. Montfort is de regerende kampioen van Namen en reeds goed voor een tiental overwinning. Achter dit trio bundelden Dieter Putman en Sven Nevens hun krachten in een jacht achter de leiders. Bij het ingaan van de laatste vijf kilometer bedroeg hun achterstond nog amper vijftien seconden. Putman deed de sprong, dichtte de kloof, maar kwam te laat want ondertussen was Biermans vooraan alleen weggegaan, op zoek naar zijn tiende overwinning. Na een bekerwedstrijd in Geraardsbergen en de klimkoers te Francorchamps een nieuwe parel op zijn palmares.
Al was die parel qua organisatie zeker geen voorbeeld. Voor en achter de streep amper tien meter nadar, renners die de verkeerde weg worden opgestuurd, een geluidsinstallatie die je op vijftig meter afstand niet meer kon horen, tijdens de grote ronde geen wedstrijdinformatie aan de streep, een overwinningstuil die in warenhuizen voor minder dan honderd frank te koop zijn,... Van een wedstrijd die zowel voor de Beker van België als voor de klimmerstrofee in aanmerking komt, mag je toch wel wat meer vragen. Zo promoot je het wielrennen niet.

Uitslag (78): 1. Grégory Biermans (Morkhoven) 71 km in 2u01'; 2. Dieter Putman op 16"; 3. Maxime Monfort 31"; 4. Michael Van Poucke; 5. Thijs Van Den Bossche 46"; 6. Xavier Hérinne; 7. Sven Nevens; 8. Olivier Maertens; 9. Christophe Wolters; 10. Jasper Van Duyse; 11. Dieter D'Hondt 57"; 12. Glenn Poleunis; 13. Dimitri Sommerijns; 14. Dries Van Den Dries; 15. Nicolas Clausse 1'06"; 16. Sven Van Den Houte; 17. Jurgen Beeckman; 18. Preben Duchateau; 19. David Schmets; 20. Tom Van Looy.
Interclubklassement: 1. VC L'Orne Blanmont; 2. Kortrijk Groeninge Spurters; 3. KVC Heist Sportief.

Duchateau uit cadans gebracht


AMAY - In beker- noch klimwedstrijden hebben de Limburgse nieuwelingen dit jaar hoge ogen gegooid. Dat deden ze in Amay ook niet. Scevenels en Coumans kregen daar niet eens de kans toe. Ze reden nog voor halfwedstrijd lek en konden een ereplaats vergeten. Cortenray had bij de eerste beklimming van de muur (weliswaar niet de echte maar toch lastig) last met zijn ketting. Eerstejaars Vandenbrouck deed zijn best maar moet en zal nog groeien. Niet de eerste, maar wel de beste gouwgenoot was Preben Duchateau. De Zuid-Limburger ging in de achtervolging op het leiderstrio. Het kon want de kloof was amper een halve minuut groot. Maar plots werd hij door een seingever de verkeerde weg opgestuurd. Het ommetje was zeer klein, maar het bracht Duchateau wel uit cadans waardoor hij opnieuw door het peloton werd opgeslorpt.