Vorser waarschuwt voor "gepruts" met pokkenvirus

Een voorstel van wetenschappers om een genetisch gewijzigde versie van het pokkenvirus aan te maken leidt niet tot algeheel hoera-geroep, zo heeft de Britse krant The Independent zaterdag gemeld.

Belga

Enkele wetenschappers hebben de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aangeraden een genetisch gewijzigde versie te produceren van het variolavrus dat de pokken veroorzaakt. Dit zou de aanmaak van nieuwe geneesmiddelen tegen de gevreesde besmettelijke ziekte mogelijk maken, en van nut zijn bij een eventuele bioterroristische aanval.

Er zijn slechts op twee plaatsen in Rusland en de VS labostalen van het dodelijke virus opgeslagen, waarbij de vraag rijst wat er kan gebeuren als terroristen stalen in handen krijgen. Professor Donald Henderson van de Universiteit van Pittsburgh, de man die succesvol de wereldwijde vaccinatiecampagne tegen de pokken leidde, is bezorgd over het advies van de wetenschappers. Hij vreest dat "gepruts" met de gewijzigde versie bij een ongelukje wel eens kan leiden tot een nog dodelijker vorm van de ziekte, aldus de Britse kwaliteitskrant.

"Waar ik bezorgd over ben, is dat het er nog teveel dient gedaan op dit gebied. Het moment waarop je op verschillende manieren gekke dingen begint te doen daarmee, is er naar mijn mening een gevaar", aldus de wetenschapper. "Ik zou me geruster voelen als we het niet zouden doen om de simpele reden dat het geen doel kan dienen waar ik achter kan staan. Hoe minder we doen met het pokkenvirus en hoe minder we op dit moment de weg inslaan van manipulatie, des te beter zijn we eraan toe", aldus Henderson door The Independent geciteerd.