Stefan Leleu wil met Antwerp naar eerste

Print
DEURNE - Wie Antwerp zegt, denkt automatisch aan Patrick Goots, Darko Pivaljevic en super-sub Bimbo Fatokun. Vaak wordt uit het oog verloren dat deze spelers slechts kunnen uitblinken bij de gratie van anderen die bereid zijn in de schaduw te blijven. Stefan Leleu is zo'n type. In het tussenseizoen werd de verdediger weggehaald bij het zieltogende Kortrijk.
BR>
Van Regi Van Acker is geweten dat hij graag teruggrijpt naar spelers die hem al diensten bewezen. Leleu is geen uitzondering. Hij werkte al met zijn huidige trainer bij Sint-Niklaas en Kortrijk. Net als in het geval van Van Britsom valt het op dat Leleu maar wat graag opnieuw onder Van Acker wilde werken.
"Ik heb altijd graag onder hem getraind", zegt Leleu. "Van Acker weet waar hij mee bezig is. Er zit een organisatie in de ploeg en dan bedoel ik niet alleen met woorden. Er wordt ook doelgericht op getraind."
Leleu's transfer kwam pas op het laatste moment in orde. Lag Kortrijk dwars?
"Ik wilde absoluut weg omdat Kortrijk aan het doodbloeden was. Probleem was dat ik nog met een contract zat van eerste klasse. Ploegen waar ik mee sprak hadden problemen met dat contract en met de transfersom. De voorlaatste dag van de transferperiode kwam Antwerp op de proppen en is het gelukkig snel rondgeraakt. Antwerp legde cash geld op tafel dat Kortrijk goed kon gebruiken. Voor mij een hele opluchting."
Tegenwoordig is de keuze voor de meesten snel gemaakt als het gaat tussen de staart in eerste of de top in tweede klasse. De meesten willen niet kost wat kost in eerste spelen.
"Spelen in eerste klasse bij een ploeg die geen ambitie heeft, is absoluut niet prettig. Op de duur zit je er zelfs niks meer mee in als je verliest. Op het einde was het een ramp bij Kortrijk. 'We fusioneren toch met Harelbeke', werd gezegd en niemand trok zich er nog iets van aan. Zij trekken nu de lijn door van vorig jaar.
Bij Antwerp vond Leleu meteen zijn plaats. Het leek alsof hij al jaren met Emmerechts in het centrum van de defensie speelde.
"Samenspelen met iemand die de ervaring heeft van Geert is niet zo moeilijk. Daar komt bij dat ik het systeem al zes jaar heb gespeeld onder Regi Van Acker. Dat vergde dus ook geen aanpassing van mij. Als je dit systeem speelt met een goede ploeg gaat dat heel vlot. Bij Antwerp kende iedereen het systeem van vorig jaar en van de nieuwelingen hadden Van Britsom en ikzelf het al gespeeld."
Leleu en Emmerechts hebben ook qua spelstijl veel gemeen: sober en doordacht. Dat is belangrijk in een ploeg die altijd speelt om te winnen.
"Dat is ook de kracht van spelers als Geert en ik. Wij spelen in functie van middenveld en aanval. De nul houden is ons doel. Wij zijn ons bewust van onze kwaliteit: balletje afpakken en inleveren. Er zijn genoeg spelers in de ploeg die aanvallend denken. Wij verzorgen de organisatie. Want een ploeg zonder organisatie moet twee keer zoveel lopen. Er zijn de klasseflitsen van mannen als Pivaljevic of Goots om het verschil te maken."
"Met Antwerp naar eerste is mijn betrachting. Het is nu eenmaal prettiger spelen op Anderlecht en Genk. Ik denk niet dat hier mogelijk is wat ik bij Kortrijk meemaakte. Promoveren en al je beste spelers zien vertrekken. Maar we moeten eerst zien te promoveren. Een titel pak je niet op bestelling. Wij hebben 13 op 15 en we staan niet aan de leiding."