De weken van de waarheid voor Jos Heyligen

BEVEREN - Voor Racing Genk komen de weken van de waarheid eraan. Van de volgende zeven competitiewedstrijden speelt Racing er vijf in het eigen Fenix-stadion. Een ideale kans dus om weer aansluiting te krijgen bij de top van de rangschikking, zeker nu Lierse en Club Brugge op bezoek komen. «We moeten die thuismatchen dan wel winnen,» grinnikte Heyligen veelbetekenend. De 1-4 winst tegen Beveren zal het zelfvertrouwen van zijn spelers ongetwijfeld goed hebben gedaan. Maar een maatstaf om met vertrouwen naar de weken van de waarheid te gaan, was de match van zaterdagavond beslist niet.
BR>
De arme Stani Gzil moest in laatste instantie ook nog verdediger Jimmy Smet, ziek thuisgekomen van de belofteninterland in Bosnië, missen. Beveren moest daardoor met zes invallers het veld op en toch kon Genk het verschil pas maken toen de thuisploeg vlak na rust tot tien man werd herleid. Racing was nochtans sterk aan de match begonnen, klom snel op voorsprong, maar speelde daarna te nonchalant zodat het nog even onnodig spannend werd. Jos Heyligen kon er achteraf niet mee lachen.
«Natuurlijk is deze winst verdiend, maar Beveren was dan ook zeer verzwakt. Gelukkig hebben we na de gelijkmaker de zaken onmiddellijk kunnen rechtzetten. Toen was de match gespeeld. We voetbalden te wisselvallig om tevreden te kunnen zijn. Goede dingen werden afgewisseld met slordig spel en daar kan ik absoluut niet tegen.»

Tekortkomingen


Balverlies en foute voorzetten staan niet in het woordenboek van Heyligen. Toch leidde balverlies van Thordur Gudjonsson tot de gelijkmaker.
«Ik zag inderdaad heel wat slordigheden. En die vragen heel wat energie en loopvermogen van de rest van de ploeg om de zaken telkens weer recht te trekken. We werken eraan, maar het komt in de matchen nog te regelmatig terug. En dan geraak je zelfs tegen een gehavende ploeg als Beveren even in de problemen.»
Racing Genk uit of thuis, het is een wereld van verschil. Nochtans waren de Genkse supporters op de Freethiel ruim in de meerderheid. Maar de vonk van enthousiasme sloeg niet over van de tribunes op het veld. In het Fenix-stadion lukt dat nochtans bijna altijd.
«Ik merk dat ook,» zegt Heyligen. «Op verplaatsing is het een heel stuk minder. En dan zie je de tekortkomingen van deze ploeg zo bovendrijven. Wellicht was dat vorig seizoen ook het geval, maar toen werden die foutjes met de mantel der liefde bedekt. We speelden veertig minuten tegen tien man, dan moet je tegen een verzwakte ploeg de bal toch beter kunnen rondtikken, vind ik.»
Het is duidelijk dat Heyligen met gemengde gevoelens naar de volgende weken uitkijkt. Dan krijgt Genk de gelegenheid om weer aan te sluiten bij de top.
«We hebben tot nu toe nog maar twee thuismatchen gespeeld. Met twaalf punten op 21 is de balans toch nog redelijk in evenwicht. Thuis spelen we alleszins stukken beter dan op verplaatsing. Bovendien kan ik stilaan over een complete kern beschikken. De concurrentie gaat de volgende weken dus echt beginnen te spelen. Ik blijf er daarom van overtuigd dat we beter kunnen dan we tot nu toe hebben laten zien.»