Bernd Thijs: «Nadruk op kwaliteiten, niet op gebreken»

Print
LUIK - Zeljko Mijac leidde Standard vrijdag in Moeskroen naar zijn tweede zege van het seizoen. Het was geen echte primeur voor de Kroaat. De voormalige assistent van Tomislav Ivic, die in Luik gemakshalve 'Jacques' wordt genoemd, kreeg vorig seizoen al eens de sportieve leiding over de troepen omdat Ivic ziek was. Standard won toen in Beveren met 0-6.
BR>«Ook in die partij speelde de ploeg al met een zeker gevoel van bevrijding», constateert Bernd Thijs. «Geen zenuwachtig gespring langs de zijlijn, geen geroep van tegenstrijdige tactische richtlijnen en daardoor ook geen angst om foute dingen te doen. Zo was het ook nu. Over Moeskroen werd in die paar dagen voorbereiding nauwelijks gepraat. We zouden vanuit onze eigen mogelijkheden vertrekken. Met offensief voetbal. Het grote verschil tussen Ivic en zijn opvolger is dat de eerste meestal de nadruk legde op onze tekortkomingen en gebreken. Mijac praat meer over onze kwaliteiten. Daar ga je dan ook weer in geloven. Hij heeft ervoor gezorgd dat we met vertrouwen op het veld stapten. Het bleek het beste medicijn om onze ploeg weer op de rails te krijgen. En je ziet: Als we echt mogen voetballen zonder de daver op het lijf, zijn we lang zo slecht niet als iedereen intussen dacht. Deze zege was dringend nodig. Ze kwam op het juiste moment. Natuurlijk weten we ook dat hiermee niet alles is opgelost. Er is nog veel werk aan de winkel als we dit seizoen toch nog ergens succesvol willen afsluiten. Maar ik ben ervan overtuigd dat onze overwinning op Moeskroen een eerste stap in de goeie richting betekent. Het begin van een nieuwe periode».
– Enkele weken geleden wilde je nog weg naar Roda JC?
«Ik zag mijn toekomst op Standard toen inderdaad somber in. Roda zocht contact. Zowel met mij als met Standard. Maar het bestuur vond mijn vertrek onbespreekbaar en wilde blijkbaar de verontwaardigde en flink opgejaagde supporters niet nog meer in het harnas jagen door de laatste Vlaming van de hand te doen. Ik heb weer hoop.»