Tour Down Under - Alberto Contado Velasco wint rit 5

De Spanjaard Alberto Contador Velasco (Liberty Seguros) heeft zaterdag de vijfde en voorlaatste etappe in de Tour Down Under, een rit over 147 kilometer met start en aankomst in Willunga, gewonnen.

Belga

Velasco kreeg de zege cadeau van zijn kopman en metgezel Luis Leon Sanchez, met wie hij 20 km op kop reed. Sanchez blijft leider in het algemeen klassement. Johan Vansummeren finishte als 9e en moet zijn tweede plaats in de rangschikking inleveren. Hij is nu vierde, op 48 seconden van Sanchez. De voorlaatste rit in de Tour Down Under kende opnieuw een heel onrustig begin. In de beginfase roerden Kevin De Weert en Dimitri De Fauw (Quick Step) zich enkele keren, maar ze slaagden er niet in een respectabele voorsprong bijeen te fietsen. Aan kilometer 20 ging Robbie McEwen nog eens zijn kans. De Davitamon-Lotto-renner kreeg onze landgenoot Sebastien Rosseler en de Australiër Chris Sutton mee in steun. Toen eerst McEwen afhaakte, na 46 kilometer wedstrijd, werd de rest wat later opnieuw gegrepen door de grote groep.

Het tempo bleef heel hoog met tal van uitvalspogingen. Toen op 20 kilometer van de eindmeet, nog voor de beklimming van Willunga Hill, leider Luis Leon Sanchez met zijn teamgenoot Alberto Contador Velasco in de aanval trok had niemand een gepast antwoord. Johan Vansummeren ging wel in de tegenaanval en kreeg, naast zijn ploegmakker Cadel Evans, nog vijf andere renners mee in steun. De tegenreactie kwam echter te laat en ook toen er nog meer renners uit de achtergrond terugkwamen werd de kloof met het leidende duo niet kleiner.

Alberto Contador Velasco kreeg de ritwinst cadeau, zijn kopman Luis Leon Sanchez is nu al bijna zeker van de eindzege in deze Tour Down Under. Allan Davis, ook al van Liberty Seguros, werd netjes derde. Morgen/zondag werken de renners de laatste rit af, een criterium in de straten van Adelaide over een afstand van 90 kilometer. Meteen weten we dan wie de opvolger wordt van de Australiër Patrick Jonker, de eindlaureaat van vorig jaar.