GBA-directeur De Vries is meer tevreden over publiek dan over ploeg

Print
ANTWERPEN - Voor we onze vragen op hem afvuren, neemt Louis De Vries ons mee naar een loge. Geen gewone loge, zo blijkt. Er liggen speelgoed, rammelaars, kleurpotloden. Ja, het Kiel beschikt zelfs over een crèche voor de kinderen van spelers en houders van een business-seat. "Uniek in West-Europa", zegt De Vries fier. "Voetbal is hier voor iedereen een feest."
BR>
Gazet van Antwerpen: Blijkbaar vinden tegenstanders het hier iets minder leuk. Is Germinal Beerschot thuis onklopbaar?
Louis De Vries: Dat kunnen we pas zeggen als we de groten op bezoek hebben gehad. Maar ik constateer wel dat we onze matchen met groot verschil hebben gewonnen. En dat onze tegenstanders elders hun huid duur verkocht hebben. Ik wil de negen op negen dus niet minimaliseren. We zouden heel graag een oninneembare burcht worden zoals vroeger. Het was ook de bedoeling een echte thuisploeg te worden. Onze grote hoop is iets te creëren waarvan de tegenstanders zeggen: Amai, we moeten dit weekeinde naar het Kiel. Dat is geen cadeau. Het moet de anderen bang maken naar hier te komen. Maar dat moet op de meest sympathieke manier gebeuren. Van een opgeklopte vijandige sfeer moet ik niets weten.
Opvallend is dat de harde kern van Beerschot meewerkt aan het feest. Op de rellen in Lokeren na...
(Onderbreekt op krachtige toon) Er waren helemaal geen rellen in Lokeren. Ik heb daarnet iemand van de rijkswacht gezien. Die vertelde me dat de portefeuille van een van onze supporters was verscheurd. Die is dan een robbertje beginnen vechten. Maar problemen hebben we nog niet gehad. Dankzij de fantastische goodwill van onze harde kern. Die wordt op verplaatsing overal uitgedaagd. Onze supporters worden niet in de beste omstandigheden ontvangen, maar de jongens houden zich perfect. En thuis hebben ze er al drie keer mee voor gezorgd dat het feest was. Ik voel dat die goeie sfeer niet zal verdwijnen als het eens tegenvalt.
Minpuntje: Anderlecht haalt gemiddeld 24.000 toeschouwers, jullie zitten aan 6.000.
De matchen die we gespeeld hebben, zijn geen goeie maatstaf. Ik constateer dat de toeschouwersaantallen groeien. Als we binnen de topzes staan op het moment dat Anderlecht komt, is het huis uitverkocht. Het zou een groot succes zijn 12.500 mensen te kunnen ontvangen. Maar daarvoor moeten we de toeschouwers in de beste omstandigheden kunnen ontvangen. Dat is nog niet het geval. In november zal een groot scherm naast het veld staan, met onder andere wedstrijdbeelden zoals in Arsenal. En tegen 12 januari, als we tegen Lierse spelen, is ons vernieuwde stadion klaar.
Andere vaststelling: na twee maanden spreekt iedereen alleen nog over Beerschot. Dat kan zelfs de algemeen directeur niet ontkennen.
Dat de mensen zeggen wat ze willen. Dat is een natuurlijke evolutie. Niemand zit daarmee in zijn maag. Zelfs de voorzitter niet. In het begin zeiden enkele zogenaamde Ekeren-supporters dat ze zich bedreigd voelden. Nu zitten de gratis bussen die van Ekeren naar het Kiel rijden bij elke match voller. En die mensen zingen zelfs mee. Als er ene Germinal roept, is dat nog geestig ook. Het is dankzij Germinal dat deze club bestaat en dat erkennen de Beerschotters ook.
Even nog over het sportieve. Jullie staan verder dan verwacht.
Fout. Ik had gedacht dat de ploeg sterker was. Qua punten kan ik niet klagen, maar we schatten onze intrinsieke kwaliteit hoger in dan wat we getoond hebben. Maar dat is positief, want zo hebben we een groeimarge. Onze ambitie is de mensen te amuseren en dan komen we automatisch in de bovenste helft van de rangschikking.
En Van der Elst was de juiste keuze...
Absoluut. Hij heeft alles, he. Hij zal het maken als trainer.