Gouden Vleugels naar SimoensTrio, Bl!ndman en Zefiro Torna & Triatu

Het SimoensTrio, Bl!ndman, en Zefiro Torna & Triatu winnen dit jaar de Gouden Vleugels, de prijzen die het muziekcentrum Vlaanderen toekent aan klassieke muziekensembles.

Belga

De Gouden Vleugel voor het meest beloftevolle jonge talent gaat naar het SimoensTrio. Het Bl!ndman kwartet krijgt de Gouden Vleugel voor beste mentorenensemble en de tandemtrofee van Klara gaat naar Zefiro Torna & Triatu. De zussen An (viool), Veerle (cello) en Katrijn Simoens (piano) winnen de Debuutprijs Kamermuziek Jeugd en Muziek voor hun leergierigheid en streven naar een hoog niveau. Ook het feit dat hun speelstijl aanslaat bij een gevarieerd publiek, wist de jury te bekoren. "Het ensemble boet door zijn jeugdige leeftijd niet in aan stabiliteit en organisatietalent en blijkt duidelijk te willen investeren in een gezamenlijke toekomst", aldus de jury.

De KBC Muziekprijs gaat naar het Bl!ndman kwartet, omwille van de authentieke en magische kracht van het ensemble. Volgens de jury onderscheidt de groep zich door zijn grensverleggende en creatieve programma's, "die visueel en theatraal aantrekkelijk, avontuurlijk en op internationaal hoog niveau worden uitgevoerd." De jury, met onder meer Radio 1-nethoofd Jan Hautekiet, was unaniem in haar keuze voor Bl!ndman.

De juryleden van radiozender Klara bekroonden Zefiro Torna & Triatu wegens hun fascinerende instrumentenarsenaal, "dat de grenzen van vorm, tijd en ruimte overstijgt. Het winnend duo-concert kreeg de naam 'Zones' mee en werd samengesteld en vertolkt door de tandem Zefiro Torna en Triatu.

De muziekprijzen, die voor de tweede keer worden uitgereikt, worden zaterdagavond tijdens de Nacht van de Gouden Vleugels in de Singel in Antwerpen aan de laureaten overhandigd. Zij brengen een deel van hun repertoire. Het volledige programma wordt live uitgezonden op Klara.